03 / 05 / 2024

Türkiye tarım sektörü

Türkiye tarım sektörü

Türkiye'de tarım sektörünün en önemli sorunlarından tarım arazilerinin aile bireyleri arasında bölünmesi nedeniyle sürekli küçülmesi oluyor. Bu soruna karşılık uygulanması gereken model ise Kabalı Meyve Bahçesi olarak belirtiliyor...

Türk demir-çelik sektörü Avrupa’da toparlanmaya başladı

Türkiye demir-çelik sektörü, Afrika pazarındaki istikrarlı büyümesini devam ettirirken Avrupa pazarında da toparlanmaya başladığı kaydedildi. Türkiye’nin 2023 senesi Ekim ayı ihracatı yüzde 7,4 otranında artış ile 22,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. İşte haberin ayrıntıları...

Türkiye, tarım ve balık üretiminde Doğu Avrupa’nın lideri olacak!

OECD ve FAO, tarımsal emtia ve su ürünleri piyasalarının 10 senelik beklentilerine yönelik değerlendirmeleri kapsayan “Tarımsal Görünüm 2023-2032” adlı raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, Türkiye, tarım ve balık üretiminde öncü ülke olacak.

Tarım sektöründen tüm zamanların en yüksek ilk yarı ihracatı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, tarım sektörü, 16 milyar 627 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ilk yarı ihracatını gerçekleştirdi.

Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu'nun 2022 sonuçlarına göre inşaat malzemesi ihracatı yüzde 9,5 arttı!

İnşaat malzemesi sanayisinin çatı kuruluşu Türkiye İMSAD, güncel ekonomik verilerle hazırlanan 2022 yılı Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu’nu açıkladı. Rapora göre inşaat malzemesi ihracatı yüzde 9,5 arttı!

Tarım sektöründen 14 milyar 58 milyon dolarlık ihracat!

Tarım sektörü, 14 milyar 58 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-mayıs ihracatını gerçekleştirdi.

Türkiye’nin tarım ihracatı 8 milyar 626 milyon dolarla ilk çeyrekte rekor kırdı!

Yurt içerisinde gıda fiyatlarındaki enflasyon rakamları yüksek seviyelerde dolaşırken ihracatta ocak-mart 2023 ilk çeyrek döneminde rekor müjdesi geldi. Tarım sektörü her türlü zor şartlara rağmen dış satımda rekor kırmaya devam ediyor.

Tarım sektöründen ihracatta ocak rekoru kırıldı! İşte o sektörler…

Tarım sektörü, 2 milyar 875 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracatına ulaştı. 2022'de ihracat rekorlarına imza atan tarım sektörü, bu yıla da yükseliş eğilimine devam etti.

Alarko gıda ve tarım yatırımlarında hızlanacak!

Gıda ve tarım sektörlerinin önemi tüm dünyada giderek artarken, Türkiye'nin dev kuruluşlarından biri olan Alarko Holding bu alanlardaki yatırımlarını hızlandıracağını açıkladı.

Türkiye’de yabancıya konut satışı kısıtlanacak mı? Sektör ikiye bölündü!

Kanada’nın 2 sene boyunca yabancıya konut satışını durdurması, Türkiye’de de benzer bir uygulamanın olup olmaması tartışmasını gündeme getirdi. Peki Türkiye’de yabancıya konut satışı kısıtlanacak mı? Sektör ikiye bölündü!

Tarım sektöründen tarihi rekor! Tüm zamanların en yüksek ocak-ekim ihracatı…

Tarım sektörü, 27 milyar 525 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek ocak-ekim ihracatını gerçekleştirmiş oldu.

Aynes'in 785,5 milyon TL'ye Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'ne satışı gerçekleşti!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Aynes Gıda'nın 785,5 milyon TL'lik bedelle Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'ne satışının gerçekleştiğini duyurdu. İşte detaylar..

Opel Türkiye Genel Müdürü Girgin: ÖTV ile ilgili de bir güncellemenin çok yakın olduğunu düşünüyorum!

Opel Türkiye Genel Müdürü Girgin, ağustosta yatırım amaçlı araç alımlarında azalış gördüklerini belirterek, "Biz bunları ölçümlüyoruz. Piyasadan da tabii ki geri dönüşler alıyoruz, bunları harmanlayıp bu yorumları yapıyoruz." dedi. İşte haberin detayları…

Tarım sektörü buz kesti, çiftçi şaşkın! Fiyatları bir anda sert zemine çakıldı

Amerikan Merkez Bankası'nın faiz kararının emtia üzerindeki baskısı sürüyor. Tarım sektöründe de birçok ürünün fiyatı sert bir şekilde zemine çakıldı.

Türkiye tarım sektörü Haberi

Türkiye tarım sektörü

Para Dergisi'nde yer alan habere göre, Türkiye'de tarım sektörünün en önemli sorunlarından biri kuşkusuz tarım arazilerinin aile bireyleri arasında bölünmesi nedeniyle sürekli küçülmesi. Bu yüzden de devletin çiftçiye yaptığı destekler, arazi ölçeklerinin küçük olması sebebiyle bir türlü istenen sonucu vermiyor. Ayrıca bu tarz destekler köylü ve çiftçide devletten daha fazla maddi katkı beklentisine yol açıyor.

Aslında doğru bir modelleme ile tarım arazileri birleştirilebilse sadece tasarruf yapılabilecek hususlar bile mevcut destek kalemlerinden daha fazla fayda sağlayabilir.

Problemlerin belli başlı nedenleri:

1- Ölçek ekonomisinden çok ama çok uzak bölünmüş araziler

2- Küçük ölçek sebebiyle ziraat mühendisi kullanamamanın beraberinde getirdiği onlarca tarımsal üretim problemleri ve nihayetinde kalite problemli

3- Köylerde statü sembolü haline gelen traktörlerin ortalama 50 dekar başına 1 adet kullanılır olması. Küçük ölçekli araziler sebebiyle...