14 / 05 / 2024

Türkiyede arkeolojik sit alanı sayısı

Türkiyede arkeolojik sit alanı sayısı

Türkiye'de kaç sit alanı var? Kentsel sit alanı sayısı ne kadar? Arkeolojik sit alanlarının sayısı kaç? Ne kadar tarihi sit alanı bulunuyor? Türkiye'de kaç kentsel sit alanı, kaç arkeolojik sit alanı ve kaç tarihi sit alanı var? İşte cevaplar...

Çeşme'de arkeolojik sit alanının korunması için alınacak tedbirler mecliste!

13 Ağustos 2020 tarihinde İzmir ilinin Çeşme ilçesinde yaşanan yangın sonrasında arkeolojik sit alanının korunması için Bakanlığın alacağı tedbirler meclis gündemine taşındı. CHP'li Serter, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Gökçeada Belediyesi'nin arkeolojik sit alanında başlattığı inşaata inceleme!

Gökçeada Belediyesi koronavirüs sürecini fırsata dönüştürmek amacıyla kısa süre içerisinde iki katlı betonarme binaları sit alanına inşa etti. Olay karşısında Gökçeada çevre örgütleri tepki gösterdi. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yapılarla ilgili işlem başlattı.

Urla Gülbahçe arkeolojik sit alanı imar planı askıda!

İzmir Urla İlçesi, Gülbahçe Mahallesi, 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı askıya çıkarıldı...

Çorum İskilip'te arkeolojik sit alanı ilan edildi!

İskilip Kuz Köy ve Harun Köy arası Kızlan mevkiinde bulunan tarihi alanda tamamlanan araştırmalar sonucunda; 23.000 metrekare alan Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Mirası olarak tescillendi.

Arkeolojik sit alanlarının dereceleri düşürülüyor!

Ankara’da bulunan 1. derecede arkeolojik sit alanlarının derecelerinin düşürülmesine devam ediliyor. Ankara Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Tezcan Candan Karakuş, Kedi Kayası Höyüğü’nün arkeolojik sit alanı derecelendirilmesinin düşürülmesini gündeme taşıdı.

Niğde Tepeköy'deki Kör Ana Anıt Mezarı TBMM'de konu oldu!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Merkez ilçesine bağlı bir köyde bulunan ve 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Kör Ana Anıt Mezarı'nın korunmasına ilişkin soru önergesi hazırladı..

İzmir'deki arkeolojik kazılarına ayrılan bütçe meclis gündeminde!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Türkiye genelinde ve İzmir İli'nde yürütülen arkeolojik kazılara ve bu çalışmalara ayrılan bütçeye ilişkin soru önergesi hazırladı..

Arkeolojik sit alanları yapılaşma kararına ilişkin 13 sorun TBMM'de!

Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan 1. derece arkeolojik sit alanlarında geçici yapılaşma konusunda alınan bazı kararlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Sarıhan 13 soru sordu..

Arkeolojik sit alanlarında yapılaşmanın önü açıldı!

1999 yılında çıkarılan "Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı"na Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yeni bir madde eklendi. Böylece bazı hallerde arkeolojik sit alanlarında yapılaşmanın önü açılmış oldu..

Küçükçekmece 3. derece arkeolojik sit alanının planları ilkelere uygun değil mi?

Küçükçekmece Gölü kıyısındaki arkeolojik sit alanının güneybatısında Mimar Sinan Köprüsü bağlantı yolu bulunuyor. Bilirkişi raporunda, imar planıyla ilgili kentsel doku ile bütünlük arz edecek stratejinin belirlenmediği vurgulandı.

Apollon Tapınağı'nda sit alanı sorunu!

Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay yaptığı açıklamada Apollon Tapınağı'nın bulunduğu alanı kentsel arkeolojik sit alanına dönüştürülmesi halinde bölgenin ilçe turizmine büyük katkı sağlayacağını dile getirdi...

Arkeolojik sit alanı kamulaştırma!

Sit alanları koruma altına alınmış yapılaşmaya izin verilmeyen, izinlerin ise belirli şartlar altında verildiği alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, arkeolojik sit alanı kamulaştırma nasıl yapılır?

1. derece arkeolojik sit alanında yapılaşma!

Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarına 1. derece arkeolojik sit alanı deniyor. Peki, bu alanlarda yapılaşmaya izin verilir mi? İşte, 1. derece arkeolojik sit alanında yapılaşma!

Türkiyede arkeolojik sit alanı sayısı Haberi

Türkiyede arkeolojik sit alanı sayısı

Türkiye'de kaç kentsel sit alanı, kaç arkeolojik sit alanı ve kaç tarihi sit alanı var?


Türkiye Geneli Sit Alanları İstatistikleri 2013 Yılı (Eylül ayı)!


SİT TÜRÜ        SAYISI


Arkeolojik Sit Alanı  11.399

Kentsel Sit Alanı     258

Tarihi Sit Alanı             154

Kentsel Arkeolojik          32

Sit Alanı                       

Diğer Sit Alanları           444 

(Üst üste sit alanları)

TOPLAM:               12.287


Kaynak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, www.kulturvarliklari.gov.tr, Şubat 2014...