27 / 04 / 2024

UNESCO mirasları

UNESCO mirasları

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Türkiye'den 10 yeni alan eklendi. Yeni eklenen alanlarla birlikte Türkiye'den UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde 70 yer bulunuyor.

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi UNESCO listesinde!

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi, UNESCO “Dünya Geçici Miras Listesi”ne alındı. Dünyaca ünlü kale Muğla’dan listeye giren altıncı tarihi yapı olurken, karar turizmcileri umutlandırdı

Safranbolu'daki UNESCO listesindeki tarihi konak yandı!

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki üç katlı tarihi konak yandı.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den 10 aday!

Habertürk Gazetesi yazarı olan Mimar Esin Tümer bugünkü yazısında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den aday olan 10 yapıyı anlattı. İşte o yazı...

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 10 yeni alan ekledi!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Türkiye'den 10 yeni alan eklendi. Yeni eklenen alanlarla birlikte Türkiye'den UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde 70 yer bulunuyor.

Bursa İznik UNESCO yolunda!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşen çalışmalar ile 2014 yılında Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık gibi değerleriyle Unesco Dünya Miras Listesi’ne dâhil olan Bursa’nın ilçesi İznik de Unesco yolunda…

Ani Harabeleri UNESCO listesine girdi!

Kars'ta bulunan Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edildi. Böylece, Türkiye'den listeye dahil edilen alan sayısı 16 oldu.

Ani Harabeleri UNESCO listesine girecek mi?

Suriye'deki Ani Harabeleri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için her yıl başvaru yapılıyor. Yapılan başvuruları her yıl değerlendiren komite, temmuzda İstanbul’da bir araya geliyor.

UNESCO Sur'daki yıkımın raporunu istedi!

Diyarbakır’da geçen yıl temmuz ayında Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Sur’da yaşanan tahribatla ilgili UNESCO devreye girdi. Sur için hazırladığı koruma planının uygulanması gerektiği belirtildi.

Hatay Eshab-ı Kehf Külliyesi Konaklama Tesisi çalışmaları başladı!

UNESCO Dünya Kültür Mirasları Geçici Listesi'nde bulunan Eshab-ı Kehf'e yapılacak konaklama tesisinin inşa edileceği alanda imar planına esas, jeolojik, jeoteknik etüt çalışması başlatıldı.

Mücella Yapıcı: UNESCO Sur için harekete geçmeli!

Sur’u yerinde inceleyen Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, hazırladıkları raporu UNESCO’ya sunacaklarını belirterek, UNESCO’nun Sur için bir an önce harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tarihi Vordonisi Adası için UNESCO süreci başlatıldı!

İstanbul'un kayıp adası olarak bilinen, tarihi Vordonisi'nin gün yüzüne çıkartılması için Maltepe Belediyesi ve 3 üniversite ortak çalışma yürütüyor. Tarihi batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirası'na kabul edilmesi için süreci başlatıldı.

Amasya, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeyi hedefliyor!

Tarihi eserleri ve kültürel zenginlikleriyle Orta Karadeniz’in parlayan yıldızı Amasya, Unesco’nun Dünya Miras Listesi’ne girmeyi bekliyor. Amasya, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerini adeta çağlar arası yolculuğa çıkarıyor.

Pamukkale UNESCO'ya nasıl girdi?

Barış Manço aramızdan ayrılalı 16 yıl oldu. Barış Manço'nun "Dere Tepe Türkiye" programıyla yolu Denizli'ye de düşmüştü. Barış Manço, UNESCO'nun dikkatini Pamukkale'ye çevirmiş ve Pamukkale Koruma Amaçlı İmar Planı'nın fitilini ateşlemişti.

UNESCO mirasları Haberi

UNESCO mirasları

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Sultan II. Bayezid Külliyesi (Edirne)  Bodrum Kalesi (Muğla), Sivrihisar Ulu Camisi (Eskişehir), Hacı Bayram Cami ve çevresindeki tarihi alanlar (Ankara), Nuruosmaniye Külliyesi (İstanbul), Malabadi Köprüsü (Diyarbakır), Van Kalesi (Van), Kibyra Antik Kenti (Burdur), Yivli Minare (Antalya), Kızılırmak Deltası kuş cenneti (Samsun) kayıt edildi.


Yeni eklenen alanlarla birlikte Türkiye'den UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde 70 yer bulunuyor. 


UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO Dünya  Mirası Geçici Listesi'ne Türkiye'den 10 yeni alanın kayıt edildiğini söyledi.


Nisan ayında alınan kararın UNESCO tarafından yeni açıklandığını ifade eden Oğuz, "Şu anda Türkiye'nin 70 kültürel ve doğal mirası UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne yer alıyor, bu rakam dünyada geçici listede en fazla doğal ve kültürel...