18 / 05 / 2024

üst hakkında İpotek kurulmasını isteme hakkı

üst hakkında İpotek kurulmasını isteme hakkı

Üst hakkı ile bir başkasına ait arsa üzerinde bina yapabiliyor. Ayrıca bir arsanın altında inşaat yapma hakkıyla ise başkasına ait arsanın altında bir depo yapabiliyor. Peki, üst hakkı ipoteği nedir?

Üst hakkı nedir? Üst hakkı devredilir mi?

Üst hakkı, gayrimenkul alanında önemli terimlerden biri olarak kabul ediliyor. Taşınmaz ürünlerde belirli bir hakkı temsil ettiği için bilinmesi önem taşıyor. Peki üst hakkı nedir, ne anlama gelir, özellikleri nedir ve devredilebilir mi? Üst hakkı terimi ile ilgili kapsamlı bilgiler...

İpotek Finansmanı Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ!

İpotek Finansmanı Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı...

Alarko Hillside Beach Club Tatil Köyü'nün üst hakkı süresini hakkında güncelleme!

Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) Hillside Beach Club Tatil Köyü taşınmazının üst hakkı süresinin uzatılması talebi ile ilgili daha önce yapılan özel durum açıklaması hakkında güncelleme yayınladı.

Alarko GYO, Hillside Beach Club Tatil Köyü'nün üst hakkı süresini uzatıyor!

Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) Hillside Beach Club Tatil Köyü taşınmazının üst hakkı süresinin uzatılması talebi hakkında açıklama yaptı.

Kamu taşınmazlarında eğitim ve yurt faaliyetleri üst hakkı yönetmeliği!

Kamu Taşınmazları Üzerinde Eğitim ve Yurt Faaliyetleri İçin Üst Hakkı Tesis Edilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısınd yer aldı..

Kooperatif genel kurul toplantıları hakkında tebliğ!

Kooperatif ve Üst Kuruluşlarının Olağan Genel Kurul Toplantılarının Birleştirilerek Yapılması Hakkında Tebliğ, 31 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı.. 

Kamu taşınmazlarında eğitim faaliyetleri için üst hakkı tesisi yönetmeliği!

Kamu Taşınmazları Üzerinde Eğitim ve Yurt Faaliyetleri İçin Üst Hakkı Tesis Edilmesine İlişkin Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı. Yönetmeliğe göre, kamu taşınmazları eğitim faaliyetleri için bedelsiz verilebilecek..

OHAL kapsamında alınması gereken tedbirler hakkında kanun hükmünde kararname!

KHK/670 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 17 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı..

Üst hakkının tescili nasıl yapılır?

Bir üst irtifakına dayalı olarak başkasına ait bir arazinin altında veya üstünde sürekli kalmak üzere inşa edilen yapıların mülkiyeti, irtifak hakkı sahibine ait oluyor. Peki, üst hakkının tescili nasıl yapılır?

Üst hakkı nasıl kurulur?

Bir taşınmaz maliki, üçüncü kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı kurabiliyor. Peki söz konusu üst hakkı nasıl kurulur?

Süre bitiminden önce üst hakkının devri!

Üst hakkı; bir taşınmaz maliki, üçüncü kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veriyor. Peki, süre bitiminden önce üst hakkının devri mümkün olur mu?

Üst hakkının terkini nasıl olur?

Üst hakkı, bir taşınmaz maliki, üçüncü kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, üst hakkının terkini nasıl olur?

Üst hakkı tescili nasıl olur?

Üst hakkı, mülkiyeti başkasına ait bulunan bir arazinin üstünde veya altında yapı yapmak veya mevcut yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı olarak tanımlanıyor. Peki, üst hakkı tescili nasıl olur?

üst hakkında İpotek kurulmasını isteme hakkı Haberi

üst hakkında İpotek kurulmasını isteme hakkı

Üst hakkı ipoteği nedir?

Üst hakkı ile bir başkasına ait arsa üzerinde bina yapabiliyor. Ayrıca bir arsanın altında inşaat yapma hakkıyla ise başkasına ait arsanın altında (yeraltında) bir depo yapabiliyor. Peki, üst hakkı ipoteği nedir?


Üst hakkı ipoteği ile ilgili esaslar, Medeni Kanunda üst hakkı iradının güvencesi başlığı altında yer alıyor.


Üst hakkı ipoteği..

Malik, üst hakkı karşılığı olarak irat biçiminde borçlanılan edimleri güvence altına almak amacıyla, o tarihteki üst hakkı sahibinden en çok üç yıllık irat için tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilmiş üst hakkının ipotek edilmesini isteyebilir.


İrat, her yıl için eşit edimler biçiminde belirlenmemiş ise; bu kanunî ipoteğin tescili, iradın eşit olarak dağıtılmasında üç yıla düşecek miktarı için istenebilir.


Sona ermenin sonuçları

1. Yapı mülkiyetinin malike geçmesi

MADDE 828.- Üst hakkı sona erince yapılar, arazi...