16 / 05 / 2024

üvey evlat miras

üvey evlat miras

Miras hukuku üvey evlat konusu erkeğin evlendiği eşinin bir başka çocuğu olması durumudur. Böyle bir durumda miras hukukuna göre erkeğin vefatında eşinin çocuğu kendisine üvey evlat olduğu için mirası da düşmüyor...

Miras paylaşımında detay! Üvey babadan miras kalır mı?

Miras ile ilgili konular günümüzde herkesi ilgilendiriyor ve gündemdeki yerini de koruyor.  Bir çok vatandaş kendisine miras kaldığını dahi bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında pek fazla bir şey bilmiyor. Bir konu başlığı da üvey babadan miras mı? 

Üvey anne ve çocukların miras paylaşımı nasıl olur? Kime, ne kadar miras payı düşer?

Miras paylaşımlarında uygulanan kurallar değişkenlik gösterebiliyor. Peki üvey anne ile çocukların miras paylaşması durumunda kime, ne kadar miras payı düşer? İşte üvey anne ve çocukların miras paylaşımı ile ilgili detaylar...

Kardeşler arasında miras paylaşılmazsa ne olur? Evlat mirastan nasıl mahrum bırakılır?

Miras konusu ilk başta kulağa güzel gelse de aile içinde yaşanan bazı tatsız durumlarında habercisi olabilir. İşte miras konusunda anlaşılma sağlanamadığında olabilecekler!

İtalyan Prenses Rita'ya üvey oğulları miras davası açtı!

İtalyan Prens Nicolo’nun eşine miras bıraktığı 354 milyon dolarlık sanat eserleri ile dolu malikane satılıyor. Prens Nicolo’nun oğulları, üvey anneleri Prenses Rita’nın bahsedilen eserlerin bakımını iyi yapamadığını iddia ederek dava açtı. 

Akrabasının nüfusuna geçen evlat mirasçı olabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde akrabasının nüfusuna geçen evladın mirasçı olup olmayacağını kaleme aldı.

Üvey kardeşlerin mirasta hakkı var mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde üvey kardeşlerin mirasçı olup olmadığını kaleme aldı.

Üvey anne ve çocuklar arasında miras paylaşımı nasıl olur?

Posta Gazetesi Tamer Heper'e gelen soruda, annesi sağken 1970'te arsa aldıklarını sonra annesinin vefat ettiğini belirten okuyucu, babasının evlendiğini, ikinci bir arsa daha aldıklarını aktardı. Okuyucu babasının vefatı durumunda mirasın nasıl bölüşüleceğini sordu.

Üvey çocuklar mirasçı mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 4 kardeş olduğunu ve annesinin 1990'da vefat ettiğini belirten okuyucu, babasının ikinci evliliğinden 3 çocuğu olduğunu aktardı. Okuyucu, babasının 2 dairesinden miras düşüp düşmeyeceğini sordu. 

Üvey kardeşler hangi durumlarda mirasçı olabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, '3 kardeşiz. Bir fabrikamız var. İkinci eşten olan çocuk, fabrikada ama hissesi henüz yok. Fakat babamın üvey anneme de şirkette hisse verme ihtimali bulunuyor. Üvey çocuğun şirketteki hakkı iki katına çıkıp, bizimkilerden daha fazla mı olacak?' sorusunu cevapladı.

Üvey kardeşler mirasçı olabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Annemle babam, biz küçükken boşanmış. Annem de bir başkası ile evlendi ve ondan çocuğu oldu. Bu sıralarda ablam da vefat etti. Annem, ablamdan kalan mirası reddetti. Annemin ikinci kocasından olan çocuğu mirasçı çıktı. Bu mümkün mü?' sorusunu cevapladı.

Üvey annenin çocuğu mirastan pay alabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Annem vefat ettikten sonra babam başka bir kadın ile evlendi. Evlendiği kadının 3 çocuğu var. Üvey kardeşlerim, ileride babamın mirasından faydalanabilir mi?' sorusunu cevapladı.

Salih Tatlıcı'nın miras davasında sular durulmuyor!

Türkiye'nin 3 milyar dolar ile en büyük miras davası olan Tatlıcı ailesinde ikinci eş Nurten Tatlıcı'nın hayatından endişe ettiği ortaya çıktı. Nurten Tatlıcı, üvey oğlu Mehmet Tatlıcı, sekreteri Serap Durmuş ile Gökhan D.'den can güvenliği olmadığı gerekçesiyle şikayetçi oldu.

Evlat edinilen çocuğun miras hakkı var mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Ablamla eniştem ağabeyimin çocuğunu evlat edindiler. Ancak bunu mahkeme kararı ile yapmadılar. Çocuğu doğduğunda kendileri doğurmuş gibi nüfuslarına geçirdiler. Şimdi ablam da eniştem de vefat etti. Geriye bir evleri kaldı. Bu ev şimdi kime miras kaldı?' sorusunu yanıtladı.

üvey evlat miras Haberi

üvey evlat miras


Miras hukuku üvey evlat!


Babanın her iki eşinden de dünyaya gelen çocuklara miras verilmesi gerekiyor. Ancak evlendiği bayan dul ise ve eski eşinden çocukları varsa, bunlara üvey evlat denir ve bunlara miras düşmüyor. Fakat kişinin kendisinden olan çocukların hepsi öz evlat sayıldığından mirastan pay alabiliyorlar.


İkinci eşin malının mirasa dönüşmesi konusu ise; adamın birinci eşinden olan çocuklar ikinci eşinin üvey evlatları oluyor. Bu sebepten kadın öldüğünde yalnızca kendisinden olan çocuklara mirası kalıyor. İkinci eşin malından adamın birinci eşinden olan çocuklarına miras düşmüyor. Öz olan çocuklara miras düşüyor ancak üvey çocuklar mirastan pay alamıyor.


Üvey çocukla üvey anne veya baba arasında nafaka ve miras hükümleri geçerli olmuyor. Çünkü nafaka veya miras ya evlilik akdi ya da nesep hısımı olmakla hak olarak ortaya çıkıyor....