29 / 04 / 2024

Miras hukuku üvey evlat!

Miras hukuku üvey evlat!

Miras hukuku üvey evlat konusu erkeğin evlendiği eşinin bir başka çocuğu olması durumudur. Böyle bir durumda miras hukukuna göre erkeğin vefatında eşinin çocuğu kendisine üvey evlat olduğu için mirası da düşmüyor...




Miras hukuku üvey evlat!


Babanın her iki eşinden de dünyaya gelen çocuklara miras verilmesi gerekiyor. Ancak evlendiği bayan dul ise ve eski eşinden çocukları varsa, bunlara üvey evlat denir ve bunlara miras düşmüyor. Fakat kişinin kendisinden olan çocukların hepsi öz evlat sayıldığından mirastan pay alabiliyorlar.


İkinci eşin malının mirasa dönüşmesi konusu ise; adamın birinci eşinden olan çocuklar ikinci eşinin üvey evlatları oluyor. Bu sebepten kadın öldüğünde yalnızca kendisinden olan çocuklara mirası kalıyor. İkinci eşin malından adamın birinci eşinden olan çocuklarına miras düşmüyor. Öz olan çocuklara miras düşüyor ancak üvey çocuklar mirastan pay alamıyor.


Üvey çocukla üvey anne veya baba arasında nafaka ve miras hükümleri geçerli olmuyor. Çünkü nafaka veya miras ya evlilik akdi ya da nesep hısımı olmakla hak olarak ortaya çıkıyor. Önceki evlilikten doğan bir çocukla, annesinin sonradan evlendiği ikinci koca arasında ise bir aile yuvası içinde yaşama gereği de miras hakkında söz konusu olamıyor. 



Miras reddi işlemleri!
Miras arsa için bölüşme!
Miras olan evin hisselerinin satılması!
Veraset ve İntikal Vergisi nasıl hesaplanır?
Miras yoluyla elde edilen emlak için nasıl bir tapu işlemi yapılır?
Ölen kişinin eşinin mirastaki payı nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön