07 / 07 / 2024

Vasıtalı zilyetlik nedir

Vasıtalı zilyetlik nedir

Gayrimenkulün mülkiyetine sahip olmasa da o gayrimenkul üzerinde kullanım hakkına sahip olma durumuna zilyetlik deniyor. Peki, zilyetlik türlerinden; Vasıtasız zilyetlik - Vasıtalı zilyetlik nedir? İşte yanıtı..

Zilyetlik nedir? Zilyetlik türleri nelerdir?

Mülk sahiplerini ilgilendiren zilyetlik, kanuni bir hakla sağlanan bir kavramdır. Taşınır veya taşınmaz varlıklara sahip olan kişiler zilyet hakkına sahip olabilir. Peki zilyetlik nedir, zilyetlik türleri nelerdir ve zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Zilyetlik ne demek? Zilyetlik hakkı nedir?

Bir emlak terimi olarak zilyetlik nedir? Zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili detaylar…

TOKİ 50 bin konut emekli başvuru şartları nedir?

TOKİ, 67 ilde, 50 bin sosyal konut için 26 Mart-5 Nisan tarihleri arasında emekliler için konut başvurularını Halkbank vasıtasıyla almaya başladı. Peki TOKİ 50 bin konut emekli başvuru şartları nedir? İşte TOKİ 2019 emekli başvuru şartları...

Zilliyet tapusu nedir?

Zilliyet olarak bilinen zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. Peki, zilliyet tapusu nedir?

Balıkçı barınağı nedir?

Balıkçı barınaklarında aranan asgari vasıf ve teknik şartlar 13 Aralık 1996 tarihinde 22846 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte yer alıyor. Peki balıkçı barınağı nedir? Nasıl yapılır?

Tek zilyetlik - Birlikte zilyetlik nedir?

Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. Peki, zilyetlik türlerinden Tek zilyetlik - Birlikte zilyetlik nedir? İşte yanıtı...

Vasıtasız zilyetlik - Vasıtalı zilyetlik nedir?

Gayrimenkulün mülkiyetine sahip olmasa da o gayrimenkul üzerinde kullanım hakkına sahip olma durumuna zilyetlik deniyor. Peki, zilyetlik türlerinden; Vasıtasız zilyetlik - Vasıtalı zilyetlik nedir? İşte yanıtı..

Zilyet yardımcısı nedir?

Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. Peki zilyet yardımcısı nedir? Zilyet ve zilyet yardımcısı farkları nelerdir? İşte yanıtı...

Kat vizesi nedir?

Kat vizesi nedir?: Kat vizesi, duvarların sıvası, yalıtımı ve boyası tamamlandığında Mimar tarafından veriliyor. Kat vizesinin alınabilmesi için belediye başkanlığına bir dilekçe ile müracatta bulunulması gerekiyor...

Asli ve fer’i zilyetlik nedir?

Medeni Kanun'da "Bir eşya (mal) üzerinde zilyetlik iradesine dayanarak fiili hakimiyet kurma eylemine zilyetlik denir " olarak tanımlanan zilyetliğin çeşitlerin asli ve fer'i zilyetlik nedir? sorusunun cevabı haberimizde..

Zilyetlik türleri nelerdir?

Zilyetlik nedir? Zilyetlik türleri nelerdir? Zilyetlik sahibine nasıl bir hak sağlıyor? Zilyetlik kavramı hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını haberimizin içinde bulabilir ve konu hakkında detaylı fikir edinebilirsiniz..

Zilyetlik nedir?

Zilyetlik medeni hukuk içerisinde eşya hukuku dalında inceleme yapan hukuki bir kurumdur. En basit tanımıyla ise bir kimsenin taşınır ya da taşınmaz bir mal üzerindeki fiili hakimiyetidir...

Dış cephe izolasyon sıvası nedir?

Dış cephe izolasyon sıvası nedir?: İç ve dış cephelerde tuğla, gaz beton, bims, briket duvar vb. yüzeylere uygulanabilen, yapışma ve rahat uygulama olanağı sağlayan bir maddedir...

Vasıtalı zilyetlik nedir Haberi

Vasıtalı zilyetlik nedir

Vasıtasız zilyetlik - Vasıtalı zilyetlik nedir?

Gayrimenkulün mülkiyetine sahip olmasa da o gayrimenkul üzerinde kullanım hakkına sahip olma durumuna zilyetlik deniyor.


Zilyetlik, özel hukuk konusu mallar üzerinde gerçekleştirilebilir. Kamu malı niteliğindeki eşya zilyedliğin konusunu teşkil etmiyor. Örneğin, mera olan bir yerde ilgili kamu tüzel kişisine karşı kişi herkes gibi yararlanma hakkı dışında özel bir nedenle zilyedliğin korunmasını istemeyecektir.


Zilyetlik, ilk defa kuruluyor ise bu, zilyetliğin aslen kazanılması şekli olarak karşımıza çıkıyor. Zilyetliğin bu yolla kazanılması haklı ya da haksız olabilir. Sahiplenme (Medeni Kanun m.767), bulunmuş eşya (Medeni Kanun m.769) ve düşen ve sürüklenen şeylerde (Medeni Kanun m.774) zilyetlik aslen kazanıldığı gibi, çalınan eşya üzerinde hırsız veya kiralanan eşya üzerinde mülkiyet iddiasında bulunan kiracıda zilyetliği aslen kazanmış olur. 


Zilyetlik çeşitleri Medeni Kanununda madde 974'te...