21 / 12 / 2024

Vasıtasız zilyetlik - Vasıtalı zilyetlik nedir?

Vasıtasız zilyetlik - Vasıtalı zilyetlik nedir?

Gayrimenkulün mülkiyetine sahip olmasa da o gayrimenkul üzerinde kullanım hakkına sahip olma durumuna zilyetlik deniyor. Peki, zilyetlik türlerinden; Vasıtasız zilyetlik - Vasıtalı zilyetlik nedir? İşte yanıtı..



Vasıtasız zilyetlik - Vasıtalı zilyetlik nedir?

Gayrimenkulün mülkiyetine sahip olmasa da o gayrimenkul üzerinde kullanım hakkına sahip olma durumuna zilyetlik deniyor.


Zilyetlik, özel hukuk konusu mallar üzerinde gerçekleştirilebilir. Kamu malı niteliğindeki eşya zilyedliğin konusunu teşkil etmiyor. Örneğin, mera olan bir yerde ilgili kamu tüzel kişisine karşı kişi herkes gibi yararlanma hakkı dışında özel bir nedenle zilyedliğin korunmasını istemeyecektir.


Zilyetlik, ilk defa kuruluyor ise bu, zilyetliğin aslen kazanılması şekli olarak karşımıza çıkıyor. Zilyetliğin bu yolla kazanılması haklı ya da haksız olabilir. Sahiplenme (Medeni Kanun m.767), bulunmuş eşya (Medeni Kanun m.769) ve düşen ve sürüklenen şeylerde (Medeni Kanun m.774) zilyetlik aslen kazanıldığı gibi, çalınan eşya üzerinde hırsız veya kiralanan eşya üzerinde mülkiyet iddiasında bulunan kiracıda zilyetliği aslen kazanmış olur. 


Zilyetlik çeşitleri Medeni Kanununda madde 974'te açıklanıyor.Zilyetlik türleri 6'ya ayrılıyor.


1. Asli Zilyetlik - Ferdi Zilyetlik

2. Vasıtasız zilyetlik - Vasıtalı zilyetlik

3. Tek zilyetlik - Birlikte zilyetlik

4. Eşya Zilyetliği - Hak Zilyetliği

5. Emin Sıfatıyle Zilyet 

6. Kendisi İçin Zilyet-Başkası İçin Zilyet 


Peki Vasıtasız zilyetlik - Vasıtalı zilyetlik nedir?

Mal üzerinde haklarını doğrudan kullanma durumu “vasıtasız”, dolaylı yollarda kullanma durumuna ise” vasıtalı” zilyetlik olarak açıklayabiliriz. 


Evin kiralanması örneği üzerinden açıklayacak olur isek evi kiraya veren hak sahibi “vasıtasız” fakat sınırlı şekilde hak sahibi olan kiracı ise “vasıtalı” zilyet durumuna örnek olabilir.


Zilyetlik nasıl kazanılır?
Zilyetliğin kaybedilmesi!



Geri Dön