28 / 04 / 2024

Vesayeti gerektiren haller

Vesayeti gerektiren haller

Vasiler, vesayeti altındaki kimsenin mallarını yönetmeye ve onun adına tüm yasal işlemleri yapmaya yetkili oluyor. Peki, vesayeti gerektiren haller sona ererse ne olur? İşte vesayeti gerektiren hallerin sona ermesi ile ilgili esaslar..

Vesayeti gerektiren haller nelerdir?

Vesayet; Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" tayin etme işlemi olarak ifade ediliyor. Peki, Medeni Kanun gereğince vesayeti gerektiren haller nelerdir?

Zincir marketlerde yeni dönem başladı...

Zincir marketlerde tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satışı zorunlu hale geldiği açıklandı. İşte haberin detayları...

Borsadan uzak durmanızı gerektiren 5 madde!

Borsa Filozofu resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda borsadan uzak durulması gereken 5 maddeyi açıkladı. İşte o paylaşım ve paylaşıma gelen yorumlar...

Konut satışı yapacaklar dikkat! Para nasıl alınır? İşte tek tek bilinmesi gerekenler!

Konut satışı, pek çok detayın düşünülmesini gerektiren karmaşık bir süreç Fakat, en kritik aşamalardan biri, satıcının konutun karşılığında parayı nasıl alacağıdır. Bu sürecin, güvenilir, hukuki ve finansal bakımdan güvenilir bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. İşte detaylar...

iPhone 15 Pro almak için kaç gün çalışmak gerekiyor?

iPhone sahibi olmak birçok kişinin arzusu, ancak Türkiye'de fiyatlar neredeyse 100 bin TL'ye kadar yükseldi. Bir hesaplama, iPhone 15'i alabilmek için hangi ülkede ne kadar çalışmanız gerektiğini ortaya koyuyor ve Türkiye bu listede en fazla çalışma gerektiren ülke olarak birinci sırada yer alıyor.

İstanbul'da hangi ilçeler yabancılara kapatıldı? Göç İdaresi açıkladı! 

Milyonlarca göçmenin yaşadığı İstanbul'da geçtiğimiz Mart'tan beri zorunlu haller dışında yabancılara oturum izinlerinin durdurulduğu ileri sürüldü. Göç İdaresi'nden konuya ilişkin açıklama geldi. İşte ayrıntılar...

TCMB'den yeni düzenleme: Menkul Kıymet Tesisi Uygulama Talimatı'nda değişiklik yapıldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yeni düzenleme haberi geldi. Buna göre Merkez Bankası (TCMB) bankaların ek zorunlu karşılık tutmasını gerektiren bilanço TL payını yüzde 60 seviyesinden yüzde 57'ye indirdi. İşte ayrıntılar...

Günlük 48 TL ödeme ile siz de bu bankadan kredi sahibi olabilirsiniz! İşte o kaçırılmayacak fırsat! 

Nakit ihtiyaçlarının gün geçtikçe artması, vatandaşların banka kredilerine yönelmesine neden oluyor. Halkbank, nakdi ihtiyaçların karşılanması için günlük 48 TL ödeme gerektiren bir kredi sundu. Bu sayede vatandaşlar düşük ödeme imkanıyla kolay bir şekilde kredi borcunu ödeyebilecekler.

Afet bölgesinde yeni tedbirler geldi! OHAL süresince yasaklandı

Kahramanmaraş depreminin ardından OHAL ilan edilen bölgelerde ve OHAL süreci devam ettiği müddetçe, iş sözleşmeleri ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında işveren tarafından feshedilemeyecek.

Cep telefonundan beyaz eşyaya hiç bir ihtiyacınızı ertelemeyin! Garanti Bankası'ndan kredi fırsatı!

Cep telefonu, beyaz eşya, mobilya gibi toplu para gerektiren alışverişlerini nakit parası olmadığı için erteleyenlere Garanti Bankası’ndan 500 TL ile 50 bin TL arasında kredi fırsatı sunuluyor.

Hamileyken tamamlayıcı sağlık sigortası yapılabilir mi?

Hamilelik ve doğum özenli takip gerektiren bir süreç. Hamilelik sürecinden itibaren yapılan düzenli doktor kontrolü tahlil ve tetkiklerle hem anne hem de bebek için büyük önem taşıyor. Peki tamamlayıcı sağlık sigortası hamilelik, doğum ve yenidoğan takibini kapsıyor mu?

Yurt dışına belli miktarda para transferine ibraz şartı! Limiti ne kadar olacak?

Merkez Bankası, kararı bankalar aracılığıyla duyurdu. Kimler etkilenecek? İbraz şartı gerektiren tutar ne kadar?

Avrupa'da enerji krizi patlak verdi: Asansör ve elektrikli araçlar yasaklanabilir!

Avrupa'da enerji krizi patlak verdi. Bazı Avrupa ülkeleri doğalgaz tedariğinin yetersiz kalacağı olağanüstü haller için asansör yasakları ve elektrikli araçların zaruri olmadıkça kullanılmaması gibi katı önlemleri de masada tutuyor...

Hisseli tapu başınızı ağrıtmasın! Hisseli tapudan nasıl kurtulurum? Babadan miras kalan hissemi nasıl satarım?

Hisseli tapu çoğu kişi için fazla uğraş gerektiren işlemlerden oluşmaktadır. Bu yüzden ilk kez hisseli tapuya sahip olanlar ya da daha önce bu tapu üzerinden işlem yaptırmak isteyenler birtakım sorularına yanıt arıyor.

Vesayeti gerektiren haller Haberi

Vesayeti gerektiren haller

Vesayeti gerektiren hallerin sona ermesi!

Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" tayin etme işlemi olarak ifade ediliyor.


Vasiler, vesayeti altındaki kimsenin mallarını yönetmeye ve onun adına tüm yasal işlemleri yapmaya yetkili oluyor. 


Medeni Kanun gereğince küçüklük, kısıtlama halleri ve istek halinde vasi atanabiliyor. Peki, Vesayeti gerektiren haller sona ererse ne olur? Vesayeti gerektiren hallerin sona ermesi ile ilgili esaslar şu şekilde sıralanıyor:


Vesayeti gerektiren durumların sona ermesi..

A. Küçüklerde

MADDE 470.- Küçük üzerindeki vesayet, onun ergin olmasıyla kendiliğinden sona erer.


Erginliğe mahkemece karar verilmiş ise, mahkeme aynı zamanda küçüğün hangi tarihte ergin olacağını tespit ve ilân eder.


B. Hükümlülerde

MADDE 471.- Özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkûmiyet sebebiyle kısıtlı bulunan kişi üzerindeki vesayet, hapis hâlinin sona ermesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.


C. Diğer kısıtlılarda

I. Kaldırılması

MADDE 472.- Diğer...