02 / 05 / 2024

Yabancı etkisiyle kiralar uçuşta

Yabancı etkisiyle kiralar uçuşta

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde son bir yılda satılık ve kiralık konutların fiyat artış oranı dengede kalırken bazı illerde kiralık fiyatlarındaki artış satılıkları geçti.

Yabancıya konut satışı 2018 ile 2022 arasında yüzde 172 arttı! Ucuzlayan TL gayrimenkule talebi uçurdu! 

Ucuzlayan TL ile beraber yabancılara konut satışı 2018 yılından 2022 yılına kadar yüzde 172 yükselirken, geçim sıkıntısı çeken vatandaşlar ise neredeyse kiralarını ödeyemeyecek duruma geldi. Peki en çok hangi ülke vatandaşları Türkiye'den gayrimenkul aldı?

İstanbul’da kiralar uçuşa geçti! Ev kiralamak isteyen 12 bin lirayı gözden çıkaracak…

Kahramanmaraş depreminin ardından uzun yıllardır büyük deprem beklenen İstanbul’da, kiralık emlak fiyatları adeta uçuşa geçti.  Depreme karşı zemini sağlam yerlere taşınmak isteyenlerin de etkisiyle kiralar artış eğilimine girerken, Şile, Ataşehir ve Beşiktaş kiraların en fazla yükseldiği ilçeler ol

Fırsatçı konut sahipleri kiraları yüzde 70 artırdı! Uzmanlardan konutların boş tutulmasını önleyecek mekanizma çağrısı! 

Depremzedeler yakın şehirlere göç ederken bazı fırsatçı konut sahipleri kiraları yüzde 70’e varan oranda yükseltti. Çevre şehirlerdeki emlak komisyoncularından fırsatçılara göz açtırılmaması çağrısı yapılırken; uzmanlar boş tutulan konutlar ve yabancılar için önlem alınmasını istiyor.

Yabancılara konut satışı zirveyi görmüştü! ‘Artık 1 milyon dolar sınırı gelmeli’ çağrısı!

Türkiye’de geçen yıl yabancıya konut satışı zirve yaparken Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle artışı bir önceki yıla göre yüzde 15.2 artışla 67 bin 490 konut satışı gerçekleşti.  Ruslar 16 bin 312 konutla ilk sırada yer alırken İran ve Iraklılar  da ikinci ve üçüncü oldu. 

Konut sektöründe kira krizi tam gaz! O şehirde kiralar ödenemiyor! 

Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının akınıyla konut satış ve kira fiyatlarının astronomik rakamları gördüğü Antalya'da yabancıların yüzde 70’inin kiralarını ödeyemiyor. Yabancıya kiralamaların azaldığı kentte, memurlar da tayinlerini durduruyor....

Yabancıya konut satışı yıl sonunda zirve yapacak!

TÜİK tarafından açıklanan ekim ayı konut satışları verilerine göre, bu dönemde yabancıya konut satışında değerleme sistemindeki değişikliğin de etkisiyle yüzde 11 düşüş yaşandı. Peki sektör temsilcileri yabancıya konut satışıyla ilgili neler diyor? Yabancıya konut satışı artacak mı?

İstanbul'da ev kiraları düşecek mi?

Kovid-19 pandemisi, arz talep dengesindeki bozulması, yabancı etkisi gibi sebepler ilk sırada yer almak üzere pek çok kentte konut kiralarında ciddi yükseliş. İstanbul'un ilçelerinde bir senede yükselişler yüzde 100'ü aştı.

Yabancılara konut satışı Covid-19 etkisiyle azaldı!

2019 Eylül ayından itibaren aralıksız yükselişte olan yabancılara konut satışı Coronavirus (Covd-19) etkisiyle düşüşe geçti. Son bir ayda yabancıya yapılan konut satışları yüzde 78 azaldı.

Yabancı yatırımcı rotasını Türkiye’ye çeviriyor!

Yabancı lojistik firmalarının yatırım rotalarını Türkiye’ye çevirmeye başladığı dönemde, ofis ve AVM kiralarında düşüş yaşanırken, AVM yatırım pazarının, piyasayı yönlendirecek alıcılar ile hareketleneceği öngörülüyor....

Yabancıların ev alma maliyeti hafifliyor!

Türkiye'de yaşayanların ev alma ihtimali her geçen gün zorlaşırken, artan dövizin etkisiyle yabancıların ev alma maliyeti hafifliyor.

Gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık verilecek!

Türkiye'de yaşayanların ev alma ihtimali her geçen gün zorlaşırken, artan dövizin etkisiyle yabancıların ev alma maliyeti hafifliyor.

Yabancı etkisiyle kiralar uçuşta!

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde son bir yılda satılık ve kiralık konutların fiyat artış oranı dengede kalırken bazı illerde kiralık fiyatlarındaki artış satılıkları geçti.

Yalova yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi oldu!

Mart 2016’da hizmete açılacak olan Körfez Geçiş Köprüsü'nün etkisiyle Yalova'nın İstanbul ve İzmir’in en yakın hinterlandı olması bekleniyor. Son dönemde ise yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi konumunda.

Yabancı etkisiyle kiralar uçuşta Haberi

Yabancı etkisiyle kiralar uçuşta


Hurriyetemlak.com’un yayınladığı Emlak Endeksi’ne göre İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde son bir yılda satılık ve kiralık konutların fiyat artış oranı dengede kalırken bazı illerde de kiralık fiyatlarındaki artış satılıkları geride bıraktı. Özellikle yabancıların tercih ettiği illlerde kira artış oranları dikkat çekti.


Mersin’de kiralık konutlarda yıllık fiyat artışı yüzde 54’ü bulurken, satılık konutlardaki fiyat artışı yüzde 24’de kaldı. Amortisman süresinin 11 yıl olarak hesaplandığı Mersin’de satılıklarda ortalama metrekare fiyatı bin 182 TL olurken kiralıklarda ise 9 TL oldu. Mersin’de kiralık konut fiyatlarının en çok arttığı ilçeler ise yüzde 64 ile Mezitli ve yüzde 54 ortalama ile Yenişehir oldu.  Kiralık konuttaki fiyat artışıyla dikkat çeken bir diğer il ise Muğla. 


Yabancıların en çok ev aldığı illerden biri olan Muğla’da kiralık evlerin metrekare...