13 / 05 / 2024

yapı ruhsatiyesi madde 21

yapı ruhsatiyesi madde 21

3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında hükümleri bulunan yapı ruhsatiyesi hangi yapılar için zorunlu tutuluyor? Yapı ruhsatiyesi nedir? Gibi sorularınızın yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Borç yapılandırmada hangi borçlar silinecek? Resmi Gazete’de yayımlandı! İşte madde madde tüm ayrıntılar...

Vergiler, trafik cezaları, ehliyet affı, otoyol cezaları ve belediyelere olan borçlara ilişkin önemli maddelerin yer aldığı borç yapılandırma paketi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Borç yapılandırma düzenlemesine göre hangi borçların silineceği ise merak konusu oldu.

Borsada yatırımcı nerede hata yapıyor? İşin uzmanından kazandıran tüyolar

Borsa İstanbul'da son günlerde yaşanan volatilite ve depremin etkileri ile ilgili önemli değerlendirmeler yapılıyor. Bu dönemde borsada yapılması gereken 5 madde sıralandı. İşte tüm detaylar...

Kahramanmaraş depremi alt yapıyı nasıl vurdu? İşte madde madde hasar durumu...

Türkiye’yi yasa boğan depremlerde bir yandan enkaz altındaki son canlar çıkarılmaya çalışılırken öte yandan depremin alt yapıya olan etkisi de ortaya çıkmaya başladı.

Sahne Elektrik İnşaat Yapı Malzemeleri Ve Plastik Ham Madde Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Sahne Elektrik İnşaat Yapı Malzemeleri Ve Plastik Ham Madde Sanayi Ticaret Limited Şirketi Şİşli'de 1 milyon TL sermaye bedeli ile Hüseyin Uludağ tarafından kuruldu.

Göktürk Rezerv Yapı Alanı imar uygulaması askıda!

İstanbul İli Eyüpsultan İlçesi Göktürk Mahallesi Rezerv Yapı Alanına İlişkin 3194 Sayılı İmar Kanun’un 18. Madde Hükümlerince Hazırlanan (1. Etap) İmar Uygulamasına İlişkin Askı Tutanağı yayınlandı.

Esenler Kuzey Rezerv Yapı Alanı imar uygulaması askıda!

İstanbul İli Esenler İlçesi Kuzey (Topkule-baştabya) Rezerv Yapı Alanına İlişkin 3194 Sayılı İmar Kanun’un 18. Madde Hükümlerince Hazırlanan İmar Uygulaması askıya çıkarıldı.

Gayrimenkul sahipleri için yol yapım giderlerinde yeni dönem!

Belediye Gelirleri Kanunu Harcamalarına Katılma Payı Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Gayrimenkul sahiplerinden yol yapım giderlerinin 3’te 1’i ‘Yol Harcamalarına Katılma Payı’ adı altında alınabiliyordu. Değişiklik ile bu madde zorunluluktan çıkacak. 

Kira kontratı yapılırken nelere dikkat edilir?

Prokule Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gürlek kira kontratı yapılırken dikkat edilmesi gereken maddeleri kaleme aldı. İşte o 13 madde...

Ev alacaklar dikkat! Faizsiz konut düzenlemesinde 12 madde kabul edildi!

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünde bulunan 12 madde, TBMM Genel Kurulunda onaylandı. İşte onaylanan o maddeler...

Vergi borcu yapılandırması maddesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi!

Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borcu yapılandırmasına ilişkin madde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

TSKB GYO esas sözleşmesinin 7'nci maddesini güncelledi!

TSKB GYO tarafından 13 Ekim 2020 tarihinde tescili yapılan "Madde 7 ve Sermaye ve Paylar" başlığı yerine "Madde 6 ve Sermaye Artırımı" başlığı ilan edildiği görüldü ve ilanın düzeltilmiş hali Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayımlandı. 

Yapı kayıt belgelerine yeni düzenleme!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapı kayıt belgelerinde güncelleme yapılmasıyla ilgili geçici bir madde yayımlandı...

10 madde de şantiyelerde virüse karşı korunma yöntemleri!

DİSK Genel-İş’ten yapılan açıklamada, konut işçilerinin Covid-19 nedeniyle risk altında olduğu, tedbirlerin acilen alınması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, konut işçileriyle ilgili alınması gereken önlemlere ilişkin yapılması gerekenler 10 madde de anlatıldı.

yapı ruhsatiyesi madde 21 Haberi

yapı ruhsatiyesi madde 21

Yapı ruhsatiyesi nedir?

İmar Kanununa göre, kanun kapsamında yer alan istisnaların dışında tüm bnalar için yapı ruhsatiyesinin alınması gerekiyor. Yapı ruhsatiyesi alınan ancak, yapıda bir değişikliğin yapıldığı binalarda tekrar yapı ruhsatiyesinin alınması gerekiyor.


Yapı ruhsatiyesi nedir, yapı ruhsatiyesi nasıl alınır gibi sorularınızın kanun kapsamında yer alan yanıtı şu şekilde sıralanıyor;


Yapı ruhsatiyesi 

MADDE 21-(Anayasa Mahkemesinin 11.12.1986 tarih ve 1986/29 sayılı kararı ile iptal edilen ibareler çıkarılarak düzenlenmiştir.) Bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 27. maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir.


Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır. Bu durumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmaz.

Ancak, derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk,...