23 / 11 / 2024
fuzul

Yıldız Sarayı kompleksi

Yıldız Sarayı kompleksi

Osmanlı saray komplekslerinin sonuncusu kabul edilen, Beşiktaş'ta sahilden başlayarak Balmumcu sırtlarına kadar yaklaşık 500 dönümlük bir alana yerleşmiş olan Yıldız Sarayı, 2000 yılında 16 ayrı kuruluş tarafından kullanılıyormuş.

1999 yılında Ferhan Binaları kültür merkezi olarak hizmet verecekmiş!

1999 yılında restoresi devam eden Yıldız Sarayı'ndaki 3 ayrı binadan oluşan Ferhan Binaları kültür merkezi olarak kullanılacakmış. Sultan Abdülhamit tarafından saray atları için inşa ettirilen binalara 90 milyar lira harcanmış.

1934 yılında Yıldız Sarayı için son hazırlıklar yapılmış!

1934 yılının eylül ayında Yıldız Sarayı'nın son hazırlıkları yapılıp eylül ayına kadar açılması planlanmış.

Topkapı, Dolmabahçe, Yıldız ve Beylerbeyi Sarayı restore edilecek!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Topkapı, Dolmabahçe, Yıldız ve Beylerbeyi Saraylarının restore edileceğini açıkladı. 

Yıldız Sarayı Cumhurbaşkanlığı külliyesi mi oluyor?

Restorasyon çalışmaları süren Yıldız Sarayı’nın Cumhurbaşkanlığı İstanbul Külliyesi olarak kullanılması gündeme geldi.

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki binası meclis gündeminde!

İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'nın Mimarlar Odasına tahsisinin iptaline ilişkin soru önergesi hazırladı. Yarkadaş, sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..

Yıldız Sarayı'ndaki bina 2051'e kadar Mimarlar Odası'nın!

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, dün boşaltılan Yıldız Sarayı Dış Karakol binasının 2051 yılına kadar Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'ne tahsis edildiğini iddia etti.

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki binasının boşaltılması!

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol binasının boşaltılmasına direndiği için gözaltına alınan 15 kişi, serbest bırakıldı.

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki binası TBMM'de konu oldu!

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, polis tarafından boşaltıldı. Mimarlar Odası'nın boşaltılan Yıldız Sarayı'ndaki binası mecliste konu oldu.

Mimarlar Odası'nda Yıldız Sarayı gerilimi! Gözaltılar var!

Beşiktaş Kaymakamlığı, Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın boşaltılması için tebligat verdi. Karara direnen Mimarlar Odası yöneticilerinin bulunduğu kişiler gözaltına alındı.

İstanbul Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı davasında son durum!

Yıldız Sarayı’nın asma katı ile bodrum katı, 1995'te Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne tahsis edilmişti. Kültür Bakanlığı geçen yıl protokölü iptal etti. Mimarlar Odası da işleminin yürütmesinin durdurulması istemi ile dava açtı.

Yıldız Sarayı'na 49.5 milyon TL'lik yatırım yapılacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde varlığını sürdürülmesi planlanan Yıldız Sarayı için toplam 49 milyon 485 bin 358 TL tutarında yatırım projesi yürütüyor. Bakanlığın Yıldız Sarayı için planladığı projeler şunlar:

Cumhurbaşkanlığı, Yıldız Sarayı'nı istediği kuruma tahsis edebilir!

YILDIZ Sarayı kompleksi, içindeki 42 yapıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edildi. Maliye Hazinesi tarafından Yıldız Sarayı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olarak tahsis yapılırken, “Cumhurbaşkanlığı istediği kuruma tahsis edebilir” denildi.

Yıldız Sarayı’nı 9 ayda 18 bin 62 kişi gezdi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi yapılması gündemde olan Yıldız Sarayı Müzesi İstanbul’da en az rağbet gören müzelerden biri.

Yıldız Sarayı güvenlikte tam not aldı!

Cumhurbaşkanı, İstanbul’da bulunduğu zamanlarda artık Yıldız Sarayı’nda da çalışacak. Yıldız Sarayı’nın ismini Cumhurbaşkanlığı İstanbul Külliyesi olarak değiştirecek.

Yıldız Sarayı kompleksi Haberi

Yıldız Sarayı kompleksi



Paramparça bir saray


Beşiktaş'ta sahilden başlayarak Balmumcu sırtlarına kadar tüm yamacı kaplayan ve yaklaşık 500 bin metrekarelik bir bahçe ile koruluk içine yerleşmiş saraylar ve köşklerden oluşan Yıldız Sarayı, 16 ayrı kuruluş tarafından kullanılıyor. 19. yüzyıl Osmanlı tarihine damgasını vurmuş ve Osmanlı saray komplekslerinin en sonuncusu kabul edilen saray, bu haliyle paramparça durumda.


     CUMHURİYETİN ilanından sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'ne verilerek Harp Akademileri haline getirilen Yıldız Sarayı, zaman içerisinde parçalanarak her bir köşesi ayrı ayrı kuruluşlara tahsis edildi. 500 dönümün üzerindeki arazisi zaman içerisinde bölünerek, Yıldız Parkı saraydan ayrıldı ve 44 birimde oluşan bir komplekse dönüştürüldü. Park ile parkın...