27 / 04 / 2024

yola terk edilen yerin iadesi mümkün mü

yola terk edilen yerin iadesi mümkün mü

Yola terk; yapı sahipleri tarafından belli bir alanın kamunun hizmetine terk edilmesi olarak ifade ediliyor. Peki, İmar Kanununun 18. maddesi gereğince uygulama yapılmamış bir yerde yola terk edilen yerin iadesi mümkün mü?

Bu villalar 28 yıldır kaderine terk edildi! Gizemli villaların sırrı ne?

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde 28 yıldır kaderine terk edilen 31 lüks villa kaderine terk edildi. Peki bu villaların sırrı ne? 

Yola terk yapılmadan ruhsat verilir mi?

İmar planlarında bazı alanlar park, yeşil alan ya da oyun alanı gibi birimlere ayrılır. Kamu yararına olacak şekilde gerçekleşen bu duruma ise yola terk adı veriliyor. Peki, yola terk yapmadan ruhsat verilir mi? Tapuda yola terk işlemi nasıl yapılır? Yola terk nedir? İşte detaylar…

Ankapark'ın akıbeti mecliste!

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ve 26 CHP Milletvekili 801 milyon dolar maliyetle hayata geçirilen ve çürümeye terk edilen Ankapark için Meclis Araştırması talep etti. 

Karantina için inşa edilen tesisler kaderine terk edildi!

Karantina zamanlarında kullanılması için 49 bin metrekarelik alana inşa edilen Arsus'taki Pirinçlik 20 yıldır kullanılmadı. Söz konusu tesisler çürümeye terk edildi.

Bulgur Palas'ta neler yapılacak?

7 tepeli İstanbul’un 7. tepesinde konumlanan ve kaderine terk edilen Bulgur Palas'ı İBB satın almıştı. Tarihi yapı, yakında İstanbul’un yeni kültür merkezi olarak misafirlerini ağırlayacak.

Plaza ve AVM'lerde Kovid-19 dönüşümü!

Evden çalışmanın kalıcı hale gelmesiyle birer birer terk edilen plazalar köklü bir dönüşümün arifesinde. Plazaların yerlerini hanların alacağını belirten Avi Alkaş, “Plazaların üst katları çalışan yurdu olacak” dedi.

Muğla Milas'taki konak ve hanlar restore edilecek: Osmanlı köyü olacak!

Muğla Milas'taki kaderine terk edilen Osmanlı’nın izlerini taşıyan konak ve hanların restore edilerek kültür turizmine kazandırılması planlanıyor...

Gölcük Tabiat Parkı’nda terk edilen 25 bungalov ev ne olacak?

Gölcük Tabiat Parkı’nda 2018'de 7 milyon TL harcanarak yapılan fakat daha sonra mahkemenin yürütmeyi durdurma ve yıkılma kararı alması üzerine atıl durumda kalan 25 adet bungalov ev çürüyor. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, projeye en başından itibaren karşı çıktıklarını belirtti.

İzmit Çukurbağ’da çürümeye terk edilen bina yıkılıyor!

İzmit Çukurbağ’da bulunan bir dönem fuhuş yapıldığı şikayetleriyle de mahallelinin şikayetçi olduğu binanın yıkımı başladı.

Terk edilen tarım arazileri için yeni proje!

Tarım ve Orman Bakanlığı ile FAO'dan uzmanlar, çiftliklerin genişlemesini kolaylaştıracak ve arazi parçalanmasını azaltarak çiftlik yapılarının iyileştirilmesine katkıda bulunacak proje kapsamında buluştu. Proje ile, arazi terki sorunu ele alınacak...

Didim Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün arsasında yıkım var!

Didim Altınkum’da yıllardır boş duran, içinde yıkılmak üzere harap yapılar bulunan ve kaderine terk edilen Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün arsası için yıkım kararı verildi.

Bu adalar evden daha ucuz fiyata satılıyor!

İskoçya'nın Shetland kentinde bulunan Linga Adası, 250 bin sterline satışa çıkardı. 1934 yılından beri terk edilen ada Londra'daki evlerden daha ucuz fiyata satılıyor.

Akdeniz'deki 3 katlı riskli bina yıkıldı!

Akdeniz Belediyesi, zaman içinde ömrünü tamamlayıp çökme riski taşıyan, bu nedenle de halkın can ve mal güvenliğini tehdit eden, sahipleri tarafından terk edilen binaların kontrollü yıkımı sürüyor.

yola terk edilen yerin iadesi mümkün mü Haberi

yola terk edilen yerin iadesi mümkün mü

Yola terk edilen yerin iadesi mümkün mü?

3194 sayılı İmar Kanununun 18 inci maddesi gereğince uygulama yapılmamış bir yerde, kanunun 15 ve 16. maddeleri gereğince yola terk varsa, daha sonra yapılacak 18 inci madde uygulamasında bu terkler de ihdasa konu olabiliyor.


Bilindiği üzere yola terk; yapı sahipleri tarafından belli bir alanın kamunun hizmetine terk edilmesi olarak ifade ediliyor.


Tapu ve Kadastro Başmüfettişi Hüseyin KOÇAK'a ait makaleye göre, dana önceki uygulamalar, yola terk edilen yerin iadesinin mümkün olduğu yönündeydi, ancak; gerek Yargıtay ve gerekse Danıştay 6. Dairesi bu görüşten vazgeçip, daha evvelki uygulamalarla yola terk edilen yerlerin imar plânı tadilatı ile tescile konu olması halinde eski maliklerine dönmeyeceğine dair hüküm tesis etmişlerdir.


"Yargıtay 5. HD.si E.1996/5090, K.1996/5622 sayılı kararı ile; “Özel parselasyon sırasında kamu...