23 / 05 / 2024

Zorunlu karşılıklar

Zorunlu karşılıklar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılıklar hakkındaki tebliğde değişikliğe gitti. Yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Zorunlu karşılıklara faiz ödenecek!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası' nın ( TCMB ) zorunlu karşılıklara ilişkin değişikliğe gittiği Tebliğ, Resmi Gazete' nin bugünkü sayısında yayımlandı. Zorunlu karşılıklara artık faiz ödenecek.

Zorunlu arabuluculuk hangi davaları kapsıyor? Ev sahibi ve kiracı arasındaki arabuluculuk ücretini kim karşılıyor?

Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için yeni dönem Eylül ayında başlamıştı. Peki, Zorunlu arabuluculuk hangi davaları kapsıyor? Ev sahibi ve kiracı arasındaki arabuluculuk ücretini hangi taraf karşılıyor? İşte detaylar...

Merkez Bankası’ndan yeni hamle! KKM’den çıkışı hızlandırmak için zorunlu karşılıkları artırdı

TCMB’nin ağustos ayında kademeli bir şekilde kur korumalı mevduat hesaplarından çıkış hedefi koymasına rağmen henüz bugüne kadar beklenen çıkışın gerçekleşmediği belirtiliyor. Banka, bu yüzden son olarak KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılıkları artırdı.

KKM’den çıkış Merkez Bankası’nın istediği seviyede değil!

Toplam 3.3 trilyon liralık büyüklüğüyle ekonomiyi zora sokan KKM’den şu an için anlamlı bir çıkış başlamadı. Merkez Bankası dönüşüme hız vermek ve piyasada oluşan fazla likiditeyi çekmek için zorunlu karşılıkları artırdı.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Kur Korumalı Mevduat'ta zorunlu karşılık oranı yükseltildi!

Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan tebliğe göre, Kur Korumalı Mevduat'ta zorunlu karşılık oranı yükseltildi. 

TCMB'den yeni hamle: Zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleşmede yeni hamle kapsamında, zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti.

Yatırımcı borsadan çıkış eğiliminde mi? Dövizde atak yaşanacak mı?

Merkez Bankası bankalara TL mevduatta vadenin uzaması durumunda zorunlu karşılıkların sıfırlanması kararını açıkladı. Bu kararın bankaların mevduat faizlerini yükseltmesi beklenirken, borsaya yönelen yatırımcının ise panikle çıkış eğiliminde olduğu kaydedildi.

Merkez Bankası'ndan bankalara yeni yaptırım. Yeni yaptırım ne anlama geliyor?

Merkez Bankası TL mevduat oranı düşük olan bankaların zorunlu karşılıklarına uygulayacağı komisyon oranını artırdı. TL mevduat oranı yüzde 60’ın üzerinde olan bankalara ise komisyon uygulanmayacağı duyuruldu.

Resmi Gazete’de yayımlandı! 2 Eylül’de yürürlüğe girecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılıklar hakkındaki tebliğde değişikliğe gitti. Yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Zorunlu karşılığa tabi krediler için düzenleme! Resmi Gazete'de yayımlandı! 

Merkez Bankası'nın Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'inde gerçekleştirdiği değişiklikler, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki Merkez Bankası'nın Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'inde neler değişti? İşte ayrıntılar...

Kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır?

Kiracıların ve ev sahiplerinin kiraladıkları eve dair merak ettiği pek çok soru var. Onlardan biri de kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? İşte o soruların yanıtları!

Kredi çekeceklere çok kötü haber!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık kararı, bankaların zorunlu karşılıklar yükümlülüğünü artırırken kredi maliyetlerini de arttıracak. İşte detaylar...

Kredi çekmek isteyenler dikkat! Merkez Bankası’ndan flaş kredi kararı

Merkez Bankası'dan yapılan açıklamada alınan yeni bir karar ile kredi kullanımına düzenleme yapıldığı bildirildi. İhracat ve yatırım kredileri, esnaf kredileri, tarımsal krediler ve kurumsal kredi kartları için zorunlu karşılıkların kapsamı genişletildi.

Kat karşılığı inşaatlardaki aksaklıklar nasıl giderilebilir?

Değerleme sektörünün başında gelen isimlerden EVA Gayrimenkul Değerleme Teknik Departman Direktörü Özhan Yurtseven, Kat karşılığı gayrimenkul anlaşmaları için İnşaat Teknik İzleme Planı yapılması gerektiğine dair açıklamalarda bulundu.

Zorunlu karşılıklar Haberi

Zorunlu karşılıklar

Düzenlemeye göre, döviz hesabından TL hesabına dönüşüm için belirlenen oranı tutturamayan bankaların ilave zorunlu karşılık yükümlülüğü artırıldı.

Merkez Bankası'nın Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğinde yer alan değişliklikte gerçek kişi ibaresi kaldırılarak, 'gerçek ve tüzel kişi' ibareleri eklendi. Böylelikle sadece bireysel hesapları kapsayan dövizden TL'ye dönüşümde belli oranı yakalama şartı, tüzel kişi ve şirket hesapları için de geçerli oldu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Gerçek ve tüzel kişi değişim oranı ayrı ayrı yüzde 10'un altında kalan bankalar ilave olarak 5 puan, yüzde 10 ile 20 arasında olan bankalar ilave olarak 3 puan zorunlu karşılığı hesaplama dönemini izleyen ilk zorunlu karşılık tesis döneminde başlamak üzere tessis eder, Gerçek veya tüzel kişi dönüşüm oranı hesaplanamayan bankalar için Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslar dikkate alınır" denildi.

Tebliğ 2 Eylül 2022...