02 / 05 / 2024

Güney Kore ve Avrupa Birliği ekonomi ve güvenlik işbirliği yapacak! İşte detaylar

Güney Kore ve Avrupa Birliği ekonomi ve güvenlik işbirliği yapacak! İşte detaylar

Kuzey Kore’de asla dinmeyen gerilim ve yeni alevlenen Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Güney Kore ve Avrupa Birliği (AB), aralarındaki ekonomik ve güvenlik işbirliklerini geliştirme konusunda karara vardı. 



Güney Kore ve Avrupa Birliği ekonomi ve güvenlik işbirliği yapacak! İşte detaylar

Zirvede hangi konular masaya yatırıldı?

Güney Kore- Avrupa Birliği Zirvesinde Kuzey Kore, Ukrayna ve ekonomi konuları masaya yatırıldı.

Konular ile ilgili alınan kararlar şu şekilde:

  • Kuzey Kore: Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması konusundaki karşılıklı taahhüt yenilendi. Bildiride "Kuzey Kore'nin pervasız eylemleri, uluslararası ve bölgesel barış ile güvenlik için ciddi tehdit oluşturuyor." ifadelerine yer verildi. Kuzey Kore’nin tekrarlı yasadışı balistik füze atışı denemelerinin bulunması konunun önemli bir ölçeği oldu.

  • Ukrayna: Rusya’nı yıkıcı tavrından vazgeçmesi amacıyla yapılan yaptırımlarım uygulanması esas alınarak Rusya üzerindeki baskının sürdürülmesi konusunda ortak bir karara varıldı. 

  • Ekonomi: Zirvede Avrupa birliği ve Güney Kore arasındaki serbest ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi için atılacak adımlara ağırlık verileceği konusu masaya yatırıldı. Karşılıklı olarak gıda ürünlerinin pazarlara erişimi artırmak üzerine çalışmalara yoğunluk verilecek. Küresel ticaret politikasında zorluklar sebebi ile Dünya Ticaret Örgütünün işleyişi ile ilgili yeniliklere gidebilmek için iki tarafında çalışmaları bulunacak. Ekonomik güvenlik konusundaki diyalog güçlendirilecek. İklim hedeflerine ulaşmak için yapılacak olan temiz enerji dönüşümü çalışmalarına hız verilecek. Yarı iletkenler, yeni nesil mobil bağlantılar, kuantum, yapay zeka ve dijital platformlara ilişkin düzenlemelerde karşılıklı olarak çalışmalara devam edilecek. Kişisel verilerin korunması konusundaki yapılan işbirliklerine devam edilecek. Tedarik zinciri konusundaki olası kesintileri tespit edebilecek erken uyarı sistemleri konusunda ortak adımlar atılacak. .

Alman Ekonomisinde hiçbir değişiklik yok! Bu yıl da aynı olacak!

Küresel piyasalar yeni haftaya temkinli başladı!

ABD Fed Başkanı'ndan faiz açıklaması! faiz oranlarının daha fazla...


Geri Dön