17 / 05 / 2024

Güneysu Deresi'ne beton döküldü, balıklar öldü iddiası!

Güneysu Deresi'ne beton döküldü, balıklar öldü iddiası!

Rize'deki Güneysu Deresi'nde toplu balık ölümleri yaşanması üzerine DSİ inceleme başlattı



Güneysu ilçesindeki Güneysu Deresi ile dereden alınan suyla beslenen alabalık çiftliğinde yaşanan toplu balık ölümleri üzerine DSİ inceleme başlattı.


Güneysu Deresi üzerinde çok sayıda ölü balık gören vatandaşlar, durumu DSİ Şube Şefliği'ne bildirdi. Olay yerine gelen yetkililer, çok sayıda balığın öldüğünü tespit etti. 


Bu arada Güneysu Deresi'nden aldığı suyla alabalık çiftliği işleten Bekir Çakmakçı, aralarında anaç türlerin de yer aldığı yaklaşık 2 bin 500 balığın öldüğünü fark etti. Aynı çiftlikte bulunan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne ait deney balıklarının da öldüğü tespit edildi. Bunun üzerine olay yerine gelen DSİ yetkilileri ve üniversitenin öğretim üyeleri inceleme başlattı. 


Alabalık çiftliği sahibi Bekir Çakmakçı, sabah iş yerine geldiğinde gördüğü manzara karşısında şaşkına döndüğünü belirterek, ''2 bin 500'ün üzerinde anaç balığımız öldü. Gece dereye beton dökmüşler. Dereye karışan çimento katkı maddesi suyla birlikte çiftliğimize geldi. Balıklarımız öldü. Öyle anaç balıklarımız vardı ki 4 binin üzerinde yumurta bırakıyordu. Yaklaşık 30 bin lira maddi zararımız var'' dedi. 


Mehmet Yıldız ise dereleri kurtarmak istediklerini ifade ederek, ''Zehiri dereye verdiler, balıkları katlettiler. Biz bu derede balık tutuyoruz, yüzüyoruz. Dere bizim hayatımız, deresiz yaşayamayız'' diye konuştu.


AA


Geri Dön