05 / 05 / 2024

Günlük 38 lirayla erken emekli olabilirsiniz!

Günlük 38 lirayla erken emekli olabilirsiniz!

Senelerce çalışma hayatında olanların hayali emekli olabilmek. Emekli olmak için gün sayanlar için güzel haberler gelmeye devam ediyor. Bunlardan biri de erken emeklilik...



Devlet erken emekli olmak isteyen vatandaşlara bir çok kolaylık sağlıyor. SGK tarafından sağlanan imkanlar arasında en önemli konulardan birisi ise doğum borçlanması. Doğum borçlanması sayesinde kadınlar 6 yıl erken emekli olabiliyor. Doğum borçlanmasında prim ödemeleri için her yıl günlük olarak 38 lira borçlanma tutarı belirleniyor.

A Haber'de yer alan habere göre; 6 yıl erken emekli olarak rahat bir nefes alabilirsiniz. Günlük 38 liraya emekli olarak iş hayatınıza daha erken veda edebilirsiniz. Uzun yıllardır çalışan vatandaşların hayali emekliliktir. Emeklilik hayatından keyif almak isteyen vatandaşlar için birçok emeklilik formülü bulunmaktadır. SGK'ya göre kadın çalışanlar 6 yıllık erken emeklilikten yararlanabiliyor.

Sosyal güvenlik kanunu ile çalışma hayatındaki kadınlar, sigortalı olarak çalışmaya başladıkları andan itibaren en fazla 3 defa tekrarlanabilen analık borcundan yararlanabilmekte ve böylece 6 yıla kadar erken emekli olabilmektedirler.

Sosyal Güvenlik Kurumu, Bağ-Kur vb. güvencesi altında çalışma hayatını sürdüren kadınlar. Bireysel emeklilik çatısı altında çalışan kadınlar ve memurlar kendi primlerini ödeyerek analık borcundan yararlanabilirler.

Günlük 38 lirayla erken emekli olabilirsiniz!

KİMLER YARARLANABİLECEK?

Doğum borçlanmasının en açık ve vazgeçilmez şartı, doğum nedeniyle işten ayrılan kişi adına primin ödenmemiş olması ve çocuğunun hayatta olmasıdır. Bu durumdan sigortalı olarak kayıt yaptıran tüm kadın çalışanlar yararlanabilir. Doğum borçlanmasında prim ödemeleri için her yıl bir asgari tutar belirlenir. 2021 tarifesine göre bir günlük minimum borçlanma tutarı 38,16 TL'dir. Sigortalılar, günlük kazançları çerçevesinde ödemenin üst tutarını belirleyebilir.

Özel sektör çalışanları, nerede sigortalı olduklarına bakılmaksızın, analık kredisi hizmetinden yararlanmak için en son çalıştıkları sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya e-devlet üzerinden başvurabilirler.

Memurlar ise başvurularını kendileri veya hak sahipleri aracılığıyla Sosyal Güvenlik Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı adresine bir dilekçe ile yapabilirler. Sigortalı kadın çalışanlar, 2 yaşından büyük olmamak kaydıyla en fazla 3 evlat edinilmiş çocuk için bu fırsattan yararlanabilir.

Ayrıca evlat edinilen çocuk veya çocukların biyolojik anneleri de aynı koşullar dikkate alınarak doğum borcundan yararlanabilir. Bunun gerçekleşmesi için en büyük kriter; Evlat edinme sürecinden sonra her iki taraf da 2 yılı geçmemişse, aylık bağlanmamış olmak kaydıyla, sigortalının talebi üzerine borçlanmanın tamamı herhangi bir sınırlama olmaksızın iade edilir. Tekrar borç almak isterse yeni bir talepte bulunulur ve borç tutarı hesaplanır.

Borçlanma primi, günlük asgari ücretin yüzde 32'si ile bunun 7,5 katı arasında yatırılabilir. Bu yıl günlük asgari prim tutarı 38 lira ile 286 lira arasında değişiyor. Eksik prim gününü tamamlamak ve sigorta başlangıcını öne çıkarmak için borçlanma yapılır. Gerektiğinde ödünç alınabilir.

Erken emeklilik için müjdeli haber!

Erken emeklilik şartları neler, kimler yararlanabilir?

.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön