02 / 05 / 2024

Güray Gökçin: Giresun revize imar planlarını beğendik!

Güray Gökçin: Giresun revize imar planlarını beğendik!

TMMOB Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Eyüp Güray Gökçin, Giresun Belediyesi tarafından hazırlanan revizyon imar planının gelecekte düşünülerek hazırlandığını ve beğendiklerini açıkladı.



Şehir Plancıları Odası Giresun İl Temsilcisi Eyüp Güray Gökçin, Giresun Belediyesi tarafından hazırlanan ve Belediye meclisince de onaylanan Giresun revize imar planının değerlendirdi. Gökçin, revize imar planının genel hatları ile şehrin ileriye dönük yaşamsal gelişimine ihtiyaç verecek nitelikte hazırlandığını ve beğendiklerini açıkladı. Gökçin, revize imar planına göre istihdam artırıcı ticari alanların kullanımın artırılmasını, aktif ve pasif yeşil alan miktarları ile otopark kullanım alanları, peyzaj elemanları, dinlence ve sosyal aktivitelerin yapılacağı alanların artırılmasının olumlu değişimler olduğunu kaydetti. Gedikkaya mevkiinde doğal niteliğin korunması, günü birlik turizm alanı kullanımına uygun özel proje tesis edilmesinin önemli ve başarılı olduğunu da belirten Gökçin, “Mevcut imar planında sadece matematiksel verilere göre ayrılmış olan ve birçok kurumlar arası probleme sebep teşkil eden kamu donatı alanlarında şehrin genelindeki ihtiyaçlar dikkate alınarak imar planı revizyonu ile gerçekleri yansıtan dengeli dağıtımların yapıldığı görülmüştür” dedi. 


Şehir Planlayıcıları Odası İl Temsilcisi Eyüp Güray Gökçin değerlendirmesinde şu konulara değindi ”Mevcut imar planı, hazırlanmış olan revizyon imar planı ile yürürlükten kalkmış olan ve yenilenmiş şekilde değiştirilmesi gereken mekansal planlar yapım yönetmeliğine uygun olarak olması gereken yönetmelikler ve gösterim şekline uygun olarak yeniden düzenlenmiştir. Bir an önce değiştirilmiş olması teknik açıdan sıkıntıları ortadan kaldırmıştır. Yasal olarak planların belirtmiş olduğum verilere göre yenilenmesinin gerekliliği olmamasına rağmen günümüze uygun olarak revize edilmesi sadece Belediyesinin olumlu düşüncesidir. İlimizin bazı bölgelerindeki yapılaşma riski bulunan alanlar revize imar planı ile gösterilerek, özel yapılaşma kriterlerine uygun olacak şekilde can güvenliğini sağlamak adına revize edilmiştir. Öncelik insanlarımızın can güvenliğidir. Önemli. Mevcut imar planı ile sanayi ve küçük sanayi alanlarının ekonomik ömrünü tamamladığı ve ilimizin ihtiyaçlarına cevap vermediği aşikardır. Bu nedenle konut alanı kullanımları dışında bulunan ve uygun görülen alanlarda, revize imar planı ile sanayi ve küçük sanayi alanlarında artış sağlanmıştır. Hatta bu bölgedeki bazı konut alanlarının da konut kullanımına uygun olmadığı gerçeği ile bu alanlardaki konut alanları kaldırılarak aynı düşünce ile sanayi kullanımı ile ayrılmıştır. Başarılı bir planlama anlayışı olduğunu düşünüyorum. Teyyaredezü Mahallesi Alınca mevkiinde herhangi bir kamulaştırmaya gerek dahi olmayacak şekilde mevcut zemindeki açık yol kullanımlarının yeterli olmadığını ve can güvenliğini tehdit edecek kadar yetersiz olduğunu tespit edilerek ulaşım bağlantılarını güçlendiren 17 metre genişliğindeki yol alanının revize imar planına işlenmiş olmasına saygı duymak lazım. Şu an faaliyet gösteren Doğum Hastanesi Alanının yeterli olmadığı ve gelişmeye de müsait olmadığı bilindiğinden yeni Doğum Hastanesi inşaatı yapılmış olup yakın zaman da faaliyete geçeceği bilinmektedir. Mevcut doğum hastanesi alanı ve çevresinin oldukça yoğun yapılaşma alanları içerisinde kaldığı ve zaten yeterli olmayan ulaşım ve otopark alanı kullanımlarını olumsuz etkilediği sabittir. Tüm bu geçerli durum içerisinde bu mevcut hastane alanının şehrin ortak kullanımına olanak sağlayacak şekilde revize imar planı ile park alanı olarak ayrılmış olmasının gerekli olduğu gerçeği yadsınamaz. Kanaatimce bu alanlar hiç bir şekilde yapılaşmaya açılmamalı diye düşünüyorum.


Giresun ili revize imar planına genel olarak değerlendirme yaptığımda, kısıtlı zaman içerisinde hazırlanmış ve eksiklerinin olmasına rağmen birçok problemi çözerek ve istihdam olanaklarına fayda sağlayacak şekilde onaylandığı görülmektedir. Unutmayalım ki bu planın adı Revize İmar Planı’dır. Hiçbir imar planı çalışması ve hiçbir mimari proje kusursuz olamaz. Diğer meslek gruplarına girmeyelim bile. Planlama çalışmasının uzun süredir devam ettiği düşünüldüğünde çok fazla olumlu eleştiri almadığını duymak benim yadırgayacağım bir konu bile olamaz. Lütfen eleştirilerimiz şehri geliştirmek adına olsun.




Yeşil Giresun Gazetesi


Geri Dön