30 / 04 / 2024

GYO hisseleri alternatif yatırım aracı oldu!

GYO hisseleri alternatif yatırım aracı oldu!

Borsa İstanbul’da tüm endeksler yükselmeye başladı. Birçok hissenin iskontolu olduğu borsada gayrimenkul yatırım ortaklığı hisseleri, ev almak isteyenler için basamak oldu.



2020 yılı inşaat ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları şirketleri için geçtiğimiz yıldan daha iyi bir yıl olması bekleniyor. Özellikle 2019 yılının ikinci yarısından bu yana TCMB tarafından başlatılan faiz indirim süreci olumlu etkiledi. Yeni Şafak Gazetesi'nden Mine Açar'ın haberine göre; 2020 yılının ilk faiz indirimiyle toplamda bin 275 baz puan gerileyen politika faizi kredi faizlerini etkiledi. Bu kapsamda inşaat-konut sektöründe uzun süredir canlanma yaşandı. İlerleyen periyotta konut kredi faizlerinin yüzde 1’in altına düşmesi ise gayrimenkul sektörünü hareketlendirdi. Düşen faiz oranlarıyla beraber enflasyon, tüketici ve işletme beklentilerinde gözlenen olumlu seyir 2018'de meydana gelen kur krizi ve artan kredi maliyetleri sonucu ertelenen talebi de canlandırdı. Bu olumlu ortamda Eylül ve Ekim aylarında ipotekli konut satışlarında tarihi rekor seviyeye ulaştı. Meydana gelen bu gelişmelerle beraber geçtiğimiz yıl Kasım ve Aralık aylarında GYO hisselerinde de yukarı yönde eğilimler yaşandı.

GYO hisseleri alternatif yatırım aracı oldu!

BORSADA YÖN YUKARI

Gayrimenkul sektöründe bu gelişmeler yaşanırken Borsa İstanbul’da da tüm endeksler yönünü yukarıya çevirdi. Uzman beklentileri de BİST100 endeksinin yıl içinde 150 bini çok rahat aşacağı yönünde. Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Hakan Atilla da yatırımcıların uzun vadeli bir bakış açısıyla pay piyasasına yaklaşması gerektiğini belirtiyor. Atilla, “Borsada kısa vadeli al-satlar yerine, detaylı analiz yapan yatırımcılar uzun vadede altından da dövizden de daha çok getiri elde edebiliyorlar. Son 18 yılda temettü verimi yüksek şirketlere yatırım iyi kazandırdı” şeklinde konuştu.

EV ALMAK İÇİN BASAMAK

Uzmanlar ise birçok yatırımcının GYO hisselerini ev almada basamak olarak gördüğünü belirtiyor. Elinde ev alacak parası olmayan vergi ve kiracıyla uğraşmak istemeyenler için de prim potansiyeli olan dönemlerde GYO hisselerini tercih ediyor. Borsa uzmanlarına göre, analiz yapmak amacıyla GYO hisseleri iyi bir yatırım aracı oluyor. Sermaye Piyasası Kanunu'na göre Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) düzenlediği gayrimenkul yatırım ortaklıkları; gayrimenkullere, gayrimenkule dayalı projelere ve gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapıp faaliyette bulunan özel bir portföy yönetim şirketi oluyor. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, getiri potansiyeli yüksek gayrimenkullere ve bu tür projelere yatırım yaparak, kar elde ediyor. Şirketler ayrıca portföylerindeki gayrimenkullerden kira geliri ve gayrimenkul alım-satım kazancı sağlıyor.

İSKONTO ORANI ÖNEMLİ

Bu yıl gayrimenkul sektörünün yeniden canlanması ve BİST100 endeksinin de tüm sektörlerde cazip fiyat avantajı sunup yatırımcıya getiri fırsatı vereceği düşünerek yola çıktığımızda biz de sizin için GYO hisseleri incelendi. Uzmanlar öncelikle şirketin portföyüne, projelerine ve hissenin iskonto oranlarının detaylandırılmasını bekliyor. 

TEMETTÜYÜ UNUTMAYIN

Periyodik olarak temettü ödemesi yapıp yapmadığına bakılması gerekiyor. Uzmanlar, benzer şirketlere göre de karşılaştırma yapılmasının doğru bir adım olacağını belirtiyor. Bir diğer tavsiye ise ortaklığın toplam portföy değerine hazır değerler, alacaklar, diğer aktiflerin eklenmesi ve portföy değerinden borçların düşülmesiyle ulaşılan net aktif değerin göz önünde bulundurulması olarak belirtiliyor. Bu oran GYO’nın net aktif değerinin pay sayısına bölünmesiyle ortaya çıkıyor.

İŞLEM HACMİNİ KONTROL EDİN

GYO hisselerine yatırımda bir diğer önemli unsur da işlem hacmi oluyor. Analistler bir hissenin işlem hacminin ağırlıklı ortalamalarda düşük olmasının pek istenen bir şey olmadığını belirtiyor. Ancak buna karşın hisseye para girişi varsa bu durumun iyi olduğu kaydediyor. Bir hisseye yatırım yapmadan önce o hisseyi en az 1 aylık periyotu da incelemek başka ipucu yolu oluyor.

FAİZ ORANLARI KATALİZÖR OLACAK

GYO hisseleri alternatif yatırım aracı oldu!

Ahlatçı Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş düşük faiz oranlarının gayrimenkul sektörü için önemli bir katalizör olacağını söyledi. Erbaş, “2020 yılında TCMB’nin faiz indirimleri sonrası düşük seyretmeye devam edecek faiz oranları gayrimenkul sektörü için önemli bir katalizör olacak. Bu bağlamda yeni projelerin doğru alanda ve doğru şekilde geliştirilmesiyle birlikte satışların da 2019’a göre hem birinci el hem de ikinci el piyasasında artması bekleniyor. Bu nedenle 2020 yılı Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları açısından da 2019’a göre daha başarılı geçebilir. Sonuç itibariyle 2019’da yıl ortasından sonra yükselişe geçen GYO hisselerinde bu yükseliş ivmesinin 2020 yılında da devam edebileceğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
 


Geri Dön