23 / 12 / 2024

GYO'lar gayrimenkullere ekonomik açıdan alternatif bir pazar!

GYO'lar gayrimenkullere ekonomik açıdan alternatif bir pazar!

Gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak amacıyla 1990’lı yıllarda Türkiye’de kurulmaya başlanan portföy yönetim şirketleri, büyük çaplı projelerin gerçekleştirilmesinde büyük rol oynuyor...



Sektörün finansman ihtiyacına kaynak oluşturma, halka açılma suretiyle toplanan fonların sektöre yönlendirilmesi ve kısıtlı birikimleriyle verimli bir gayrimenkul yatırımı yapamayan yatırımcıların oluşturulan değer artışından faydalanmalarını sağlayan GYO’lar artık bir yandan sektörün finansman ihtiyacını karşılarken bir yandan da yatırımcıların tek başlarına satın alamayacakları gayrimenkullere ortak olabilmelerinin önünü açıyor.

GYO’ların gayrimenkullere ekonomik açıdan alternatif bir pazar kazandırdığını dile getiren Halk GYO Genel Müdürü Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, dinamik olan bu yapıyı Yeni Akit'ten Mehmet Canı Tatlı'ya değerlendirdi. “Konut, alışveriş, eğlence veya iş merkezleri gibi bütün gayrimenkuller GYO’lar aracılığıyla kolaylıkla likit hale gelebilir ve bu şirketler hisse senetleri olarak alınıp satılabilir” diyen Yetgin, “Böylece hem sermaye piyasasının hem de BİST’in gelişmesine katkıda bulunulur. SPK denetimine tabi olan GYO’lar, sektöre şeffaflık getirerek gayrimenkule duyulan güvene de olumlu yönde katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı. Feyzullah Yetgin, sektöre sağladıkları katkı konusunda da şunları söyledi:

Yerli ve milli projeler

Halk GYO olarak, gayrimenkul sektörü ve ülkemiz adına almış olduğumuz sorumluluğun bilinci ve ana sermayedarımız Halkbank’tan aldığımız güçle çalışmalarımıza devam ediyor, faaliyetlerimize başladığımız 2010 yılından bu yana ekonomimizi ileriye taşıyacak yerli ve milli projeler geliştirmeyi kararlılıkla sürdürüyoruz. Bununla beraber, kurduğumuz güçlü işbirlikleriyle de portföyümüzü ticari mülkten konuta, finans merkezinden otele kadar çok çeşitli ve modern projelerle geliştirmeye devam ediyoruz.

İstanbul Finans Merkezi’nde varız

Türkiye’nin ekonomik gücünü ve finansal işlem hacmi potansiyelini uluslararası alanda en iyi şekilde değerlendirmesini sağlayacak olan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İUFM) bu vizyonumuzun bir ürünüdür. Yerli ve milli kaynaklarımızla hayata geçirdiğimiz İUFM projesi Türkiye’nin milli ekonomi kurumlarını bir araya getirerek finansal aracılık işlevinin uluslararası ölçekte yerli kurumlarımız ve milli kaynaklarımızla gerçekleşmesine olanak sağlayacaktır.

Halk GYO olarak 3 milyon metrekarelik dev bir alanda yükselen proje kapsamında 46 ve 34 katlı iki kule ve 8’er katlı 3 binanın inşasını üstleniyoruz. Ülkemizin milli ekonomi hayalini gerçeğe dönüştürecek böylesine kıymetli bir eser kazandırılması yönündeki çalışmaların parçası olduğumuz için gururluyuz.

“Modern kent kültürü inşa ediyoruz”

“Doğru lokasyonda doğru proje” anlayışıyla hayata geçirdiğimiz projelerle şehirlerin kalbinde modern kent kültürünü inşa ederken, yaşam alanlarını güzelleştirdiğimiz müşterilerimizin yaşam standartlarını da yükseltiyoruz.

İstanbul Sancaktepe’deki 1037 konutluk Bizimtepe Aydos Konut Projesi ile Erzurum Şehristan Konutları projemiz de faaliyet alanlarımıza değer sağlayan prestij projelerimiz oldu. Ege’nin incisi  İzmir  Alsancak’ta Emlak Konut GYO güvencesi ve Teknik Yapı ortaklığında hayata geçirdiğimiz Evora İzmir projesinde de ön taleplerimiz başladı. Ticaret, konut ve turizm alanlarından oluşan karma proje özelliğine sahip Evora İzmir’de kültürel fonksiyonları barındıracak yapılar, park, otel, ibadet alanı, ofis ve konutlar yer alacak. Halk GYO önümüzdeki dönemde de ülkemizi ve sektörümüzü ileriye taşıyacak yatırımlarına devam edecek.

İstanbul’a yakışan merkez olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçen hafta İstanbul Finans Merkezi projesiyle ilgili son durumu sosyal medya hesabından kamuoyu ile paylaştığı mesajında; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte, ilgili kurum, müteahhit ve bürokratların katılımıyla İstanbul Finans Merkezi Toplantısı’nı gerçekleştirdiklerini belirtmiş ve “İstanbul’a yakışan finans merkezini en kısa sürede ülkemize kazandıracağız.” ifadesini kullanmıştı. Halk GYO yönetimi de, projenin tüm safhalarında kendi üzerine düşen görevi yaparak, sektöre dinamiklik katacak finans merkezinin Türkiye’nin uluslararası finans piyasasındaki gücünü de perçinlemesi için çalışmalarını sürdürüyor.

2018 yılı net kârı 395 milyon lira

Ülkesine ve sektörüne katma değer oluşturma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Halk GYO, 2018 yılını güçlü işbirlikleri, ödüllü yeni projeleri ve finansal başarısı ile geride bıraktı. 2019 yılının ilk üç ayında da performansı yükseltme gayretini ortaya koyan Feyzullah Yetgin ve ekibi şirketin ilk üç aylık faaliyet raporu, finansal rapor ve sorumluluk beyanını mayıs ayı içerisinde Kamuyu Aydınlatma Platformu üzerinden kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. 2018 yılsonu itibarıyla aktif büyüklüğü 2,6 milyar lirayı aşan Şirketin özkaynak büyüklüğü 2,3 milyar lira olurken, net kârı ise 2017 yılına göre yüzde 56,5 oranında artarak 395 milyon liraya yükseldi. Dünya ekonomisindeki değişimlerin ülkemiz üzerinde de tesirlerinin hissedildiği 2018 yılında gayrimenkul sektörüne yüklenen sorumluluk bilinciyle, yıl içerisinde sektöre ve genel ekonomik büyümeye katkı sağlayan çalışmaların ve kampanyaların destekçisi olduklarını belirten Halk GYO Genel Müdürü Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, 2018’de gösterdikleri performansla, şirketlerinin bilanço kalitesini etkin seviyede tutmaya çalıştıklarını vurgulamıştı.


Geri Dön