29 / 04 / 2024

GYO‘lara tanınan yüzde 20‘lik vergi muafiyeti kaldırılıyor!

GYO‘lara tanınan yüzde 20‘lik vergi muafiyeti kaldırılıyor!

Babacan “Sanayi üretiminin genel ekonomide payının düşmesinin iyi bir işaret değil. Paranın dönüşü daha kısa olduğu için yatırımlar inşaat projelerine kayıyor” demişti.GYO'lara tanınan Kurumlar Vergisi muafiyeti artık kalkıyor.



GYO'lara tanınan Kurumlar Vergisi muafiyeti artık kalkıyor. Böylece inşaatçılar gelirinin yüzde 20’sini vergi olarak ödeyecek. 


Başbakan Yardımcısı Babacan “Sanayi üretiminin genel ekonomide payının düşmesinin iyi bir işaret değil. Paranın dönüşü daha kısa olduğu için yatırımlar inşaat projelerine kayıyor” demişti. Bunun üzerine harekete geçen ekonomi yönetimi konut sektöründeki yatırımların önüne geçecek formülü vergide buldu. Türkiye’de GYO, Girişim Sermayesi Ortaklıkları ve Lisanslı Depoluluk Faaliyetleri yapanlar Kurumlar Vergisi'nden muaf tutuluyor. Buradan yola çıkan ekonomi yönetiminin GYO’lara verilen Kurumlar Vergisi hakkında düzenlemeye gidileceği öğrenildi. 


DÜĞMEYE BASILIYOR


Özel sektörü sanayiden çok gayrimenkul yatırımlarına yönelten en önemli unsurlardan birinin Kurumlar Vergisi muafiyeti olduğu tespitini yapan ekonomi yönetiminin, bu muafiyete son vermek için düğmeye basmaya hazırlandığı kaydedildi. Bunun için gereken yasal değişikliğin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bekleyen Gelir ve Kurumlar Vergisi yasa tasarısına eklenecek bir maddeyle yapılacağı öğrenildi. Yasal değişiklikle GYO’lara sağlanan Kurumlar Vergisi muafiyeti tamamen kaldırılacak. 


Fiyatlar artacak


KONUYA ilişkin bilgi veren ekonomi kurmayları, GYO’lara sağlanan vergi muafiyetinin, üretilen gayrimenkulün kiraya verilmesi ve buradan elde edilecek gelirle borsaya açılması şartıyla getirildiğini belirtirlerken, uygulamada işin yapsatçılığa dönüştüğünü bildirdiler. Bu muafiyetin konut fiyatlarını arttıracağı belirtiliyor.



Akşam 


Geri Dön