26 / 11 / 2024

Haciz işlemleri hakkında duyuru!

Haciz işlemleri hakkında duyuru!

Haciz işlemleri hakkında duyuru, Tapu ve Kadastro Genel Müdürülüğü tarafından 30 Mart 2015 tarihinde yayımlandı. Duyuru gereğince müracaatı yapılan haciz işlemleri için ada ve parsel bilgileri gerekecek...




Haciz işlemleri hakkında duyuru! 

Haciz işlemleri hakkında duyuru, Tapu ve Kadastro Genel Müdürülüğü tarafından 30 Mart 2015 tarihinde yayımlandı. Duyuru gereğince müracaatı yapılan haciz işlemleri için ada ve parsel bilgileri gerekecek.


DAĞITIM YERLERİNE

İlgi : a) 25/02/2013 tarih ve 23294678-010.07/42-1612 sayılı Duyuru,

b) 07/03/2015 tarih ve 29288 sayılı Rersmi Gazetede yayımlanan Tapu ve Kadastro

Verilerinin Paylaşımı Hakkında Yönetmelik.


07/03/2015 tarih ve 29288 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ilgi (b)  önetmeliğin 10'uncu maddesinin altıncı fıkrası " ... (6) Tapu siciline yönelik her türlü tescil, şerh, beyan, terkin taleplerinde, malike ait T.C. kimlik numarası, ad, soyad, baba adı gibi kimlik bilgilerinin yanında TAKPAS'tan erişilen taşınmaz ada, parsel ve varsa bağımsız bölüm bilgilerinin de protokol yapılan kurumlarca tapu müdürlüklerine sunulması gerekir. Aksi halde söz konusu talepler ilgili müdürlüklerce reddedilir." hükmündedir.


Adalet Bakanlığı ile İdaremiz arasında 07.04.2009 tarihinde düzenlenen "Veri Erişim, Paylaşım ve Kullanım Esaslarına Dair Protokolün 6.5. maddesi; "Tapu siciline işlenmesi gereken ve yargı birimlerince verilen karar, şerh, beyan ve benzeri taleplerin TAKBİS'e işlenmesi için, yargı birimleri tarafından TAKBİS'ten gerekli taşınmaz sorgulaması yapılır ve tespit edilen taşınmazların ada parsel numaralarına göre kayıtlı bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüklerine gerekli yazı ve ekleri elektronik imzalı olarak çevrimiçî (on-line) ya da ıslak imzalı olarak gönderilir. Bu usulün dışındaki talepler ilgili Müdürlükçe reddedilir." şeklinde düzenlenmiştir.


Konuya ilişkin Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nün 30.01.2006 tarih ve 118 sayılı Genelgesinde de;"...icra dairelerince haczi bildirilen taşınmazın yer, mevkii, ada ve parsel numarasının belirtilmemesi veya borçlunun şahsi hâl sicilindeki verilerin bildirilmemesi, sadece ad ve soyadının belirtilmesi ile yetinilmesinin aynı adı taşıyan bir başkasına ait taşınmazın mülkiyetinin sınırlandırılması sonucunu doğurduğu, "... Haczi bildirilen taşınmazın borçluya ait olup olmadığı, mülkiyete getirilen sınırlama açısından büyük önem arz ettiğinden, tapu dairesine yazılacak müzekkerelerde, icra ve iflas Kanununun 91 inci maddesinde belirtilen hususların yanı sıra borçlunun açık kimliğine yer verilmesi, ayrıca biliniyorsa taşınmaza ait il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve bağımsız bölüm numaralarının yazılması suretiyle aynı ad ve soyadını taşıyan bir başkasına ait taşınmazın mülkiyet hakkını sınırlanmaması ve hak kaybına neden olunmaması." şeklinde düzenleme yapılmıştır.


İlgi (b) Yönetmelik ve yukarıda belirtilen diğer düzenlemeler kapsamında tapu müdürlüklerine gönderilecek haciz yazılarında malike ait T.C. kimlik numarası, ad, soyad, baba adı gibi kimlik bilgilerinin yanında TAKPAS'tan erişilen taşınmaz ada, parsel ve varsa bağımsız bölüm bilgilerinin de bulunması gerekmektedir.Aksi halde söz konusu talepler ilgili müdürlüklerce reddedilir. Talep yazılarında yer alması gereken söz konusu hususların, yalnızca protokol imzalanan kurumların tapu siciline yönelik tescil, şerh, beyan, terkin taleplerinde aranması gerekmektedir. Protokol imzalanmamış kurumlar yönünden ise ilgi (b) Yönetmelik hükmü uygulanmayacaktır.


İlgi (a) duyuru yürürlükten kaldırılmıştır.



İpotekli eve haciz konulur mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön