28 / 04 / 2024

Haciz ve icra konularında güncelleme! Artık haciz yapılabilmesi için icra mahkemesi kararı gerekecek!

Haciz ve icra konularında güncelleme! Artık haciz yapılabilmesi için icra mahkemesi kararı gerekecek!

TBMM Adalet Komisyonu, yargıda yeni düzenlemeleri içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini kabul etti. Kanun teklifi, yargıda adil bir sürecin sağlanması ve borçluların mağduriyetinin önlenmesi amacını taşıyor.



Aile fertlerinin kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları yeni yasal düzenlemeyle beraber artık haczedilemeyecek. Ayrıca, icra takibine konu olan alacağın miktarını aşan haciz yapılması da yasaklanacak.

Haciz ve icra konularında güncelleme! Artık haciz yapılabilmesi için icra mahkemesi kararı gerekecek!

Çat kapı haciz ve icra tarih oluyor!

Konutta haciz konusunda yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. İcra müdürü, yaptığı haciz talebiyle mahkemeden karar çıkarmış ve kararın ardından haciz işlemlerine başlanacak. Yapılan inceleme sonucunda, haciz yapılması talep edilen yerin konut olmadığı anlaşıldığında, mahkeme kararı kesin olarak kaldıracak ve bu durum icra müdürüne bildirilecek.

Mahkeme tarafından onaylanan bir haciz kararı, yerin konut olmadığı durumlarda da uygulanabilir. Ancak, haczin uygulanması sırasında konut olmadığı tespit edilirse, borçlu kişinin rızası alınmadan haciz işlemi sonlandırılacaktır. Ayrıca ihtiyati haciz hakkında bu hüküm uygulanmayacak.

Yeni düzenleme kapsamında, yürürlüğe girdiği tarihten önce verilen kararlar doğrultusunda yapılan konut hacizleri ve bu hacizlere konu olan eşyalar için geçerli olmayacak. Ancak, borçlu kişinin ve aynı evde yaşayan aile bireylerinin kişisel eşyaları ve ailelerin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları, haczedilemeyecek mallar arasında yer alacak.

Düzenleme aynı zamanda, icra takibine konu alacağın miktarını aşacak şekilde haciz yapılmasını da yasaklayacak. Bu düzenleme, borçlu ve ailesinin temel ihtiyaçlarının karşılanması ve insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli olan eşyaların korunması amacını taşıyor.

 


Geri Dön