Halı restorasyon okulu açılıyor!
Türkiye’de üniversite bünyesinde ilk halı restorasyon okulu, "dünyanın halı tamir merkezi" olarak bilinen Aksaray'ın Sultanhanı beldesinde açılacak. Yenileme çalışmalarının ardından bina, 5 ay içinde üniversiteye teslim edilecek.
Önemli müze ve koleksiyonlarda bulunan halıların özenle restore edildiği Sultanhanı beldesinde 150’den fazla halı tamir atölyesi bulunuyor. "Dünyanın halı tamir merkezi" olarak adını duyurmaya başlayan Sultanhanı, şimdi de bu işi akademik seviyeye taşımaya hazırlanıyor.
2015 yılında Aksaray Üniversitesi bünyesinde “Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü” açılacak. Üniversite mezunu kalifiye elemanlar yetiştirecek olan bölüm için Sultanhanı Belediyesi, Aksaray Üniversitesi, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) ve Aksaray Ticaret Ve Sanayi Odası (ATSO) yetkilileri bir araya geldi.
Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü için Sultanhanı Belde Belediyesi’ne ait bir bina Aksaray Üniversitesi’ne tahsis edildi. Yenileme çalışmalarının ardından bina, 5 ay içinde üniversiteye teslim edilecek.
Aksaray Üniversitesi de bölümde görev alacak 3 öğretim üyesi için ilana çıktı. Başlangıç olarak 30 öğrenci alınacak. Türkiye'de alanında ilk olacak olan Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü'nden mezun olanlar müze ve saraylarda rahatlıkla iş bulabilecek.
İstanbul Valiliği’ne ait Abdülhamid Han'ın yaptırdığı 19. yüzyıldan kalma 120 metrekare Hereke halısının Sultanhanı'nda 1,5 yıl süren restorasyonu geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı. Daha önce Dolmabahçe Sarayı ve Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne ait çok sayıda halı da Sultanhanı'nda restore edilmişti.
TOKİ Haber