01 / 05 / 2024

Haliç'teki kentsel dönüşümle enerji tasarrufu sağlanacak!

 Haliç'teki kentsel dönüşümle enerji tasarrufu sağlanacak!

Alaeddin Babaoğlu, Amplio Emlak Yatırım Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Erwin Walter Graebner'in de katıldığı açılışta Haliç bölgesinde gerçekleştirecekleri kentsel dönüşüm projesine ilişkin açıklamalarda bulundu



Amplio Emlak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu, Haliç'te gerçekleştirecekleri kentsel dönüşümde şu ana kadar görülmemiş çapta enerji tasarrufu sağlayacak projeler bulunduğunu belirterek, ''Mahalleli damacanayla su almayacak, çünkü su arıtma tesisi olacak. Pencerelere vuran ısıdan fotovoltaik hücrelerle enerji kazanacağız. Yani saç kurutulan elektriği biz cama gelen enerjiden alacağız. Mahalle içerisindeki yürüyüş yollarının aydınlatmasını yollara yerleştirilmiş plakalar aracılığıyla adım attıkça elde edilecek enerjiyle gerçekleştireceğiz'' dedi.


Haliç bölgesi projelerine Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın ikna etmesiyle Hilton Garden Inn'le başladıklarını anlatan Babaoğlu, daha sonra bölge sakinlerinin kendi talepleriyle kentsel dönüşüm projesinin gündeme geldiğini aktardı.


Projenin ileride genişlemesinin de sözkonusu olduğunu ifade eden Babaoğlu, örnek bir proje yapmak istediklerini söyledi. Proje için belediyenin öncülüğü ve bölge halkının istekli olmasının önemine değinen Babaoğlu, şu anda neredeyse herkesle uzlaşıldığını ve bölge sakinlerinin proje sonunda sadece deprem garantili değil sağlıklı ve güzel bir ortamda oturabilme imkanı kazanacaklarını ifade etti.


Proje kapsamındaki alanda ilk etapta 160 tane binanın yıkılacağının ve bunların yerine mahalle konsepti şeklinde toplamda 400 civarında yeni yapı yapılacağının bilgisini veren Babaoğlu, sosyal içerikli mekanlarıyla bölge sakinlerinin burada yaşamaya devam edeceğini, diğer yapıları ise satışa çıkaracaklarını kaydetti.


-Bütçe 120 milyon lira-


Proje için 120 milyon lira civarında bir bütçe öngördüklerini söyleyen Babaoğlu, şöyle devam etti:


''Haliç'teki kentsel dönüşümle şu ana kadar görülmemiş çapta enerji tasarrufu sağlayacak projeler bulunuyor. Mahalleli damacanayla su almayacak, çünkü su arıtma tesisi olacak. Pencerelere vuran ısıdan fotovoltaik hücrelerle enerji kazanacağız. Yani saç kurutulan elektriği biz cama gelen enerjiden alacağız. Mahalle içerisindeki yürüyüş yollarının aydınlatmasını yollara yerleştirilmiş plakalar aracılığıyla adım attıkça elde edilecek enerjiyle gerçekleştireceğiz.''


Proje için şu ana kadar daha çok leke çalışması yaptıklarını, yaklaşık 2 ay sonra düzenlenecek uluslararası proje yarışmasının ardından bölgede çalışmalara başlayacaklarını ve 2013 sonunda ya da 2014 başında projeyi tamamlamayı öngördüklerini ifade eden Babaoğlu, ''Hilton Garden Inn'de olduğu gibi burada da Haliç'in siluetine uygun ve göze batmayan bir mimari olmasını istiyoruz'' diye konuştu.


-Graebner: ''Kentsel dönüşüm için buradayız''-


Amplio Emlak Yatırım Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Erwin Walter Graebner ise, Türkiye için çok yararlı bir iş yaptıklarını ifade ederek, ''Bölge sakinlerinin yüzde 60'ı normalde tapu sahip olmamasına rağmen biz onlara normalin çok üzerinde paralar ödeyip tapuları olan evlere sahip olmalarını sağlayacağız. Herhangi bir şey de ödemeyecekler. Proje süresince 2 yıl boyunca kira yardımımız sürecek. 2 yıl sonra geri döndüklerinde çok güzel evlerde yaşayacaklar ve şu anda yasal olarak sahip olmadıkları evlerde tapuları olarak yaşayacaklar. Bizim sosyal anlamda vereceğimiz en büyük fırsat bu'' diye konuştu.


Graebner, Türkiye'de inşaat sektörünün son zamanlarda özellikle deprem bölgesinde bulunan riskli binalarda yeniden yapılanma faaliyetleri gösterdiğini ve 6 milyona ulaşan riskli binanın ciddi bir yenileme faaliyetini gerekli kıldığını belirterek, ''Özellikle kentsel dönüşüm alanı olan bölgelerdeki ihtiyaç neticesinde buradayız'' dedi.


Türkiye'de yatırım yaparken özellikle kentsel dönüşüm alanlarında yatırımcı inşaat firmalarına vergi muafiyeti ya da indirimi olduğu takdirde bu alanda talebin yükseleceğini ve bu alana yatırım yapmanın avantajlı hale geleceğini dile getiren Graebner, Türkiye'de sektörün çok hızlı geliştiğini, yabancı yatırımcıların gelmesiyle inşaat sektöründe daha da artış görüleceğini belirtti.


Graebner, Haliç'ten sonra Okmeydanı'nda da kentsel dönüşüm kapsamında bazı alanlarla ilgilenebileceklerini sözlerine ekledi.


Geri Dön