28 / 04 / 2024

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi ile iş sözleşmesinden kaynaklanan davalarda işçilerce ödenecek harçların maktu olarak düzenlenmesi amaçlanıyor.



Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında iş sözleşmesinden kaynaklanan davalarda işçilerce ödenecek harçların maktu olarak düzenlenmesi planlanıyor.

GENEL GEREKÇE

 İşçiler tarafından iş akdinden kaynaklı olarak açılacak davaların maktu harçla açılabilmesi düşük gelirli vatandaşların hak arama sürecine katkı sağlayacaktır. Kısıtlı bir gelire sahip olan ve hak arama mücadelesine girişen işçiye kolaylık sağlanması ve bu sayede adalete erişimin de kolaylaştırılması sağlanmalıdır.  Hak arama amacıyla iş mahkemelerine başvurmak durumunda olan işçilerin ödeme güçlüğü çektikleri için bu haklarına erişemedikleri ve dolayısıyla adalete erişimin sağlanamadığı bilinmektir.  Bu bağlamda İş Mahkemelerine iş akdinden dolayı başvurularda bazı harçların maktu bazılarının ise nispi olduğu görünmektedir. Bu harçların tamamının maktu olması gerekliliği ortadadır. Bu kanun teklifi adalete olan erişimin kolayca sağlanması amacıyla hazırlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde ile işçiler tarafından iş akdinden kaynaklı olarak açılacak davaların maktu harçla açılabilmesi amaçlanmıştır. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 
 


Geri Dön