29 / 04 / 2024

Has İnşaat mağdurları evlerini istiyor!

Has İnşaat mağdurları evlerini istiyor!

Tuzla’da, bir inşaat şirketinden noter sözleşmesi ile satın aldıkları dairelerin birden fazla kişiye satıldığını iddia eden mağdurlar evlerini geri istiyor.



Tuzla Postane Mahallesi’nde, 12 bloktan meydana gelen 180 dairelik bir site inşa eden Yeni Has İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin daireleri birden fazla kişiye sattığı iddia edildi.

Şirket daha sonra inşaatları tamamlamadan siteyi 2’nci ve 3’üncü bir şirkete devretti. İnşa edilen site ikiye bölünerek Huzur ve Santek Yayla Kent Evleri adını aldı. Siteyi devralan şirketler de, daireleri başka kişilere noter sözleşmesiyle sattı. 6 ay ile 1 yıl arasında teslim edilme taahhüdü olmasına rağmen vatandaşlar dairelerine  kavuşamadı. 

Yüzlerce kişinin mağdur edildiği Huzur Sitesi için Hasan Şimşek ve arsa sahipleri 1995 yılındakat karşılığı inşaat sözleşmesi imzaladı. Toprak sahibi Cemal Balcı ve hissedarları, Hasan Şimşek’in sahibi olduğu Has İnşaat  ile anlaşarak inşaata başladı. Fakat daha sonra Has İnşaat’ın projeyi yarım bırakıp gitmesiyle seneler sürecek karmaşık bir süreç de başladı.

Has İnşaat Tuzla projesi mağdurlarından A. Ay Zakaradze Emlakkulisi.com'a yaptığı açıklamada, "Müteahhit Hasan Şimşek bize 2004 yılında ruhsat sorunları olduğunu söyledi. Ruhsat iptalinden dolayı inşaat gecikti. Bizim evlerimiz birden fazla kişiye satıldı. Devlet bize sahip çıksın, mağdurlar arasında o evler için tefeciden para almış olanlar var. Orhan Gögen amcamız kanser hastası ve ölmeden evini almak istiyor. Tüm konut mağdurlarının mağduriyetleri giderilsin, yarım kalan inşaatlar tamamlansın, tamamlananların da tapuları çıksın ve teslim edilsin" dedi.

Konut mağdurlarının sorunları TBMM'de

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi Esenyurt, Kadıköy-Fikirtepe, Tuzla ve Türkiye’nin diğer yerlerinde konut satış vaadiyle dolandırılanların mağduriyetleri ile ilgili araştırma önergesi verdi.

Has İnşaat mağdurları evlerini istiyor!

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi'nin araştırılmasını istediği başlıklar şu şekilde;

1-Konut satış vaadiyle vatandaşları dolandırdıkları ifade edilen şirketler/firmalar ve bunlarla ilişkili diğer kişi ve kurumlar ile mağdur tüketicilerin mağduriyetlerinin ve sorunlarının,
2-Ticaret Bakanlığı ile Esenyurt Belediyesi'nin ve diğer sorumluların sorumluluklarının,
3-Konuyla ilgili adli süreçte yaşanan sorunların ve çözüm yollarının,
4-Anılan şirket/firma sahipleri ile bunlarla ilişkili diğer kişi ve kurumların konusu Türk Ceza Kanununa göre suç teşkil eden fiillerden gelir elde edip etmedikleri ile bu gelirlerin aklanması yönünde faaliyetlerinin olup olmadığının ve Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından bu süreçte yapılması gereken işlemlerin, 
5-Mağdur vatandaşlarımın konut sahibi olabilmesi için yasalarda yapılması gereken değişikliklerin,
6-Vatandaşlarımızın ödemelerini yaptıkları konutları edinebilmesine yönelik çözümlerin,
7-Bundan sonra bu tür olumsuzlukların tekrarlanmaması için alınması gereken önlemlerin tespit edilmesi amacıyla Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105'inci maddeleri uyarunca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.

Daha önce Esenyurt'taki proje alanlarını inceleyen CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi Tuzla'daki yarım kalan inşaat projelerini de gezerek mağdurlardan konuyla ilgili bilgi alacak. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin konuya el atmasının kendileri için umut verici olduğunu söyleyen konut mağdurları seslerini yetkililere duyurmak istiyor.

 

100 bin konut mağdurunun sorunu TBMM'de!

 

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Geri Dön