15 / 05 / 2024

Hasar tespit sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet bina hasar tespit sorgulama 2023! Hasar başvurusu yapacaklar dikkat!

Hasar tespit sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet bina hasar tespit sorgulama 2023! Hasar başvurusu yapacaklar dikkat!

Hasar tespit sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet bina hasar tespit sorgulama 2023! Hasar tespit başvurusu yapacaklar dikkat!



Hasar tespit, deprem gibi meydana gelen afetlerin ardından, mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel şekilde değerlendirilerek hasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılması anlamına geliyor. 

Tespit çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na resmi başvurular gerçekleştirilirken, sigortası olanların zararlarının tazmini için ise Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na (DASK) başvuru yapmaları gerekli. 

Hasar tespit sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet bina hasar tespit sorgulama 2023! Hasar başvurusu yapacaklar dikkat!

AZ HASARLI BİNALAR

Deprem sebebiyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında meydana gelen  ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalar olarak belirtiliyor ve kullanımlarında bir sakınca görülmüyor. 

ORTA HASARLI BİNALAR

Deprem sebebiyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalar olarak belirtiliyor. Depremden önce meydana gelen binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmeye alınmıyor. "Orta" hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) veya güçlendirilmeden yapının kullanılmaması gerekiyor ve eşyalar tahliye edilebiliyor. 

AĞIR HASARLI BİNALAR 

Deprem sebebiyle taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların meydana geldiği yapılar. "Ağır" hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarlara sahip binalar şeklinde nitelendirilir. 

ACİL YIKILACAK BİNALAR

Deprem sebebiyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen ya da tamamen yıkıldığı binalar. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemediği gibi eşyaların tahliyesi de yapılmaz. 

Deprem bölgesinde artçılar ne kadar daha devam edecek? Uzman isim tek tek açıkladı! 

Deprem konutlarının proje alanlarında fay analizi yapılacak! TOKİ ve MTA'dan iş birliği!

Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? Sosyal medyada 7 Mart iddiası! Deprem uzmanları peş peşe açıkladı...


Geri Dön