05 / 05 / 2024

Hatay'da kamu binaları güçlendirilmeli!

Hatay'da kamu binaları güçlendirilmeli!

İl Koordinasyon Kurulu 2016 Yılı 4. Dönem Değerlendirme Toplantısı, Hatay Valisi Erdal Ata başkanlığında Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Toplantı Salonu’nda yapıldı.



İl Koordinasyon Kurulu 2016 Yılı 4. Dönem Değerlendirme Toplantısı, Hatay Valisi Erdal Ata başkanlığında Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Toplantı Salonu’nda yapıldı.


Hatay valisi olarak göreve başladığı ilk ayda bu toplantı vesilesi ile bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Vali Ata, 2016 yılının 9 aylık döneminde kamu kurum ve kuruluşlarının ilimizde yaptığı yatırım çalışmalarının son durumunu değerlendirmek üzere toplandıklarını belirtti.


İlimizde 2016 yılı 3. döneminde 588 adet proje üzerinde çalışıldığını vurgulayan Vali Ata, “Bu projelerin 320 adedi genel ve katma bütçeli kuruluşlarca, 268 adedi ise Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin imkânlarınca gerçekleştirilmiştir. Toplam bedeli 4 Milyar 531 Milyon 731 Bin TL olan bu projelerin yılı ödenekleri ise 1 Milyar 485 milyon 79 Bin TL’dir. Genel ve katma bütçeli kuruluşlarca üzerinde çalışılan 320 adet projenin toplam bedeli 3 Milyar 725 Milyon 135 Bin TL’dir. Yılı ödenekleri ise 659 Milyon 712 Bin TL olup 3. dönem sonu itibariyle bu ödenekten 327 Milyon 229 Bin TL harcama yapılmıştır” dedi.


Mahalli idarelerimizce üzerinde çalışılan 268 adet projenin yılı ödeneklerinin 825 Milyon 416 Bin TL olduğunu belirten Vali Ata şöyle devam etti:


“2016 yılı 3. dönem sonu itibarıyla bu ödenekten 228 Milyon 847 Bin TL harcama yapılmıştır.  Genel ve katma bütçeli kuruluşlarımızın 2016 yılı 3. dönem yatırımları için harcadığı ödenek büyüklüğüne göre İl Milli Eğitim Müdürlüğü 98 Milyon 644 Bin TL ile birinci sırada, DSİ 6. Bölge Müdürlüğü 85 Milyon 222 Bin TL ile ikinci sırada ve Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü 60 Milyon 34 Bin TL ile üçüncü sırada yer almıştır. Genel ve katma bütçeli kuruluşlarımız ile Mahalli İdarelerimizin 8 temel sektörde gerçekleştirdiği yatırımlarda nakdi gerçekleşmenin en çok %86 ile Enerji sektöründe olduğu görülmüştür. Bunu %64 oranla Tarım, %42 oranla da Ulaştırma Sektörü izlemiştir. İlimizde 2016 yılı 3. döneminde yürütülen 588 adet projeden 143 adedi tamamlanarak hizmete alınmış, 430 adedi devam etmektedir. Devam eden projelerden 337 adedi imalat sürecinde, 47 adedi ihale, 8 adedi sözleşme, 11 adedi proje, 27 adedi planlama aşamasındadır. 15 adet projeye de çeşitli nedenlerle başlanılamamıştır” dedi.


Bu rakamlara bakıldığında 2016 yılının ilk 9 aylık döneminde ilimize tahsis edilen ödeneklerin harcama oranının çok düşük kaldığını ifade eden Vali Ata, “Şu anda devam eden işler veya başlamayan işlerle ilgili ne tür sorunlar varsa şimdiden onları çözmemiz gerekir. 2017 yılında yatırım programına girmesi kesinleşmiş veya girebilecek yatırımların her türlü hazırlıklarını zaman kaybetmeden yapıp ödenekleri belli olduğu zaman ihalesi yapılacak konuma getirmek zorundayız” şeklinde konuştu.


Hatay’da dikkatini çeken hususlardan birisinin bazı kamu binalarının yıkım veya güçlendirme ihtiyacının bulunması olduğunu kaydeden Vali Ata, “Biz kamu görevlileri görevlerimizi layıkıyla yaparsak gelecekte böyle bir tablo ile karşılaşmayız. Hatay tarihi bir kenttir. Yüzlerce yıllık tarihi binalar ayakta duruyorken bizim 5-10 yıl önce yaptığımız binalara eğer yıkım kararı alınıyorsa bunları sorgulamamız gerekir. Ben inşaatları sık sık incelerim, yatırımları yerinde görürüm. Gerektiğinde kontrol mühendisi arkadaşlardan daha çok bakar, ilgilenirim. Kaymakam arkadaşlarımız da aynı şekilde bir şantiye şefi gibi hareket etmelidir. İlçelerinde kamu bir çivi çakıyorsa ondan haberleri olmalı, kontrol ve takibini yapmalıdır. Herkes üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır” dedi.


Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ve İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir’in yanı sıra İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının birinci dereceden yetkililerinin katıldığı toplantı, yatırımcı kuruluşların, kendi alanları ile ilgili olarak sürdürülen projeler hakkında katılımcılara bilgiler vermesiyle devam etti.


Özyurt


Geri Dön