Hatay'da Suriyeli mültecilerin yüzde 90'ı kirasını ödeyemiyor!
Suriyeli mültecilerin yüzde 73'ü "yoksulluk" sınırının altında yaşıyor ve yaklaşık 1000 dolar borcu bulunuyor. Bu şartlar altında kirasını ödeyemiyor, ihtiyaçlarını gideremiyorlar...
Ciddi bir ekonomik krizle mücadele eden Lübnan'da çoğu çocuk ve kadın binlerce Suriyeli mülteci zor şartlar altında yaşamaya çalışıyor.
Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin katliamından kaçarak Lübnan'a sığınan Suriyeli mültecilerin durumu, bölgenin koşulları ve yardımların azlığı sebebiyle gittikçe kötüleşiyor.
Anadolu Ajansı'ndan Raya Şartuni'nin haberine göre, Suriyeli mültecilerin yüzde 73'ü "yoksulluk" sınırının altında yaşarken yüzde 90'ının ise yaklaşık 1000 dolar borcu bulunuyor ve kirasını ödeyemiyor, yiyecek gibi temel yaşam ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
Suriyeli kadın mülteci Ummu Muhammed, durumunu şu şekilde anlattı:
"Suriye'deyken ölüm her an her yerde her köşe başında bizimleydi. Esed rejiminin baskı ve katliamından kurtulmak için Lübnan'a geldik ancak burada da yoksulluk bizi yedi bitirdi"
Suriyeli mülteci Ömer ise, şunları kaydetti:
"Dünyanın neden bize yardım etmediğini anlamıyorum. Ekmeğe hasret kaldık. Çocuklarıma dahi süt alamıyorum"
Günlük yaklaşık 6 dolara çalıştığını söyleyen Ömer, "Dünyanın neden bize yardım etmediğini anlamıyorum. Ekmeğe hasret kaldık. Çocuklarıma dahi süt alamıyorum" dedi.
Suriyeli Yusuf da Lübnan'da yaşamanın artık çok zor hale geldiğini söyleyerek, BM yardımlarının kendilerine ulaşmadığını, yaşadıkları derme çatma barakaların ise her yağmurda su altında kaldığını belirtti.
- "Her şey gün geçtikçe daha da kötüleşiyor"
Suriyeli mülteci Samir ise "Ben ve ailem, içerisinde yaşadığımız çadırın dahi kirasını ödeyemiyoruz. Çadırın yıllık kirası 1000 doları buluyor. Her şey gün geçtikçe daha da kötüleşti" diye konuştu.