Kentsel Dönüşüm

Hatay'daki rezerv alan ilanı yeni kentsel dönüşüm mekanizmasının provası olacak!

Yeni kentsel dönüşüm yasası kapsamında Antakya kent merkezi rezerv alan ilan edilmişti. Peki kentsel dönüşüm nasıl yürüyecek? 

Kentsel dönüşümde önemli değişikliklere gidildi. Daha önce TOKİ-Büyükşehir Belediyeleri ve TOKİ-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (daha sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı) eliyle yönetilen kentsel dönüşüm süreçleri, artık Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle sürdürülecek. 

Ayrıca, eski yasada yer alan “rezerv alan” kavramı, yeni kurulacak yerleşimler için belirlenen (boş) alanları belirtirken, yeni düzenlemede mevcut yapılaşmış alanlar da bu tanıma dahil ediliyor. 

Gazete Duvar köşe yazarı Bülent Batuman, bugünkü köşesinde yeni kentsel dönüşüm yasasını kaleme aldı. 

Yeni kentsel dönüşüm yasası kapasamında, afet riski çerçevesinde dönüştürülecek alanların, olağanüstü uygulamaların yapılabileceği rezerv alanlar şeklinde ilan edileceğini aktaran Bülent Batuman, önemli bir diğer noktanın da rezerv alanlarda yapılacak planlama yetkilerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında olması olduğuna dikkat çekti. 

Bunlara ek olarak, hak sahiplerinin itiraz vb. konularda hareket alanlarının kısıtlandığına, hak sahiplerinin yapıları dönüştürülürken sözleşme ile borçlandırılabildiğine ve dönüşüm kapsamında yapılacak yardımların Cumhurbaşkanı tarafından belirlendiğine dikkat çeken Batuman, bu maddelerin her birinin çok çarpıcı sonuçlara neden olma potansiyeline sahip olduğunun altını çizdi. 

Batuman, yazısında yeni dönüşüm mekanizmasının nasıl işleyeceği konusunda deprem bölgesinin bir laboratuvar olacağının görüldüğünü de dile getirdi. 

Geçtiğimiz günlerde Antakya kent merkezinin (küçük bir kısmı Defne ilçesi sınırları içinde kaldığı için haberlerde bu iki ilçenin ismiyle yer alıyor) rezerv alan ilan edildiği gündeme gelmişti. 

Batuman, bu şekilde ilk defa bir yerleşim alanının rezerv alan ilan edilmiş olduğunu belirtti. 

"Burada dikkat edilmesi gereken nokta şu: güncel hava fotoğraflarının da gösterdiği gibi rezerv alan ilan edilen alanda neredeyse ayakta kalmış bina bulunmuyor. Yani rezerv alanda plan-yıkım-inşa faaliyeti için herhangi bir tahliye işleminin yapılması gerekli olmayacak" diye konuşan Batuman, itirazların protestoya ya da  direnişe dönüşme olasılığının bile zayıf olduğunu, bölge sakinlerinin önemli bölümünün başka yerlerde, hatta başka kentlerde olduğunu vurguladı. 

Ayrıca bu bölgede planlama ve kentsel tasarım çalışmalarının aylardır sürdürülmekte olduğuna vurgu yapan Batuman, bunların hızlı hareket etmek için imkan sunduğunun, yani Antakya kent merkezinin, hükümet açısından yeni dönüşüm mekanizmasının provası için biçilmiş kaftan olduğunun altını çizdi. 

Batuman, söz konusu yazısını "Kentsel dönüşüm aygıtı tarafından tetiklenecek olan kentsel siyasal sürecin nereye evrileceğini ise, göreceğiz" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Kiracılar dikkat! Kirasını geç ödeyen kiracı hemen evden tahliye edilir mi?

Kiracısını mülakatla seçen ev sahibi için şok gelişme: 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istenebilir! 

Antalya'da belediye Meclis Üyesi, imar müdürünü savcıya şikayet etti!

Gaziantep Mavikent Mahallesi'nde 100 deprem konutu ücretsiz verilecek!