Havza master planı nedir?
Havza, bir göl havzası ya da nehir kaynağı ile bu kaynağın sonlandığı yer arasında kalan alanları ifade ediyor. Peki, havza alanları için hazırlanan havza master planı nedir?
Havza master planı nedir?
Doğal sınırları içinde, iklim, jeoloji, topoğrafya, toprak, flora ve faunanın sular ile etkileşim içinde olduğu, suyun ayrım çizgisinden denize aktığı noktaya, kapalı havzalarda ise suyun toplandığı nihai noktaya göre suyun toplanma alanına deniyor.
Havza, bir göl havzası ya da nehir kaynağı ile bu kaynağın sonlandığı yer arasında kalan alanları ifade ediyor.
Alt Havza; Havzanın sularını denize boşaltan ana akarsuya bağlı, daha küçük akarsular veya göller için su toplama alanına deniyor.
Aşağı Havza; Akarsu havzasında ana nehrin deniz veya göle döküldüğü alt bölümünü ifade ediyor.
Ulusal Havza Yönetim Stratejisi, ülkemiz su havzalarının ve onların doğal kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımı ile ilgili orta ve uzun vadeli kararlara ve yatırım programlarına rehberlik sağlamak, toplumumuzun havzaların ekolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel fayda ve hizmetleri ile ilgili ihtiyaç ve beklentilerinin yeterli düzeyde ve sürdürülebilir olarak karşılanması için yapılacak çalışmalara ortak bir yol göstermeyi amaçlıyor. Peki, havza master planı nedir?
Havza master planı..
Havza su potansiyeli ve kalitesi, toprak kaynakları, su kullanımları ve ihtiyaçlarının etüt edilmesi, belirlenen potansiyelin değerlendirilme öncelikleri ile olabilecek su ihtiyacının tespiti, ihtiyacın karşılanma yöntemleri ile proje formülasyonları ve bunların teknik, ekonomik ve çevresel yapılabilirliğinin incelenmesini içeren planlardır.