14 / 05 / 2024

Hazine arazileri için yeni düzenleme! Kiracılara öncelik, 5 taksit ve yüzde 20 indirim avantajı!

Hazine arazileri için yeni düzenleme! Kiracılara öncelik, 5 taksit ve yüzde 20 indirim avantajı!

TBMM'ye sunulan torba teklif kapsamında, hazine gayrimenkullerinin kiralanmasına ve satışlarına düzenleme yapılıyor. Bu kapsamda kiracılara öncelik tanınması planlanırken, satışlarda da 5 taksit ve yüzde 20 indirim avantajı sunulması öngörülüyor...



ÖNCELİK KİRACILARA VERİLECEK

Ticari faaliyetlerde kullanılması amacıyla kiralanan gayrimenkullerin, ihale usulü ile satışı yapılabilecek. İhalenin gerçekleştirildiği tarihte en az üç sene süreyle gayrimenkulleri sözleşme kapsamında kullanan kiracılara, öncelikli şekilde satın alma hakkı tanınacak. Bu satışlar kapsamında da peşin ödemelerde yüzde 20 oranında indirim fırsatı bulunacak. 

KİRADAN VE HASILATTAN PAY

Hazine arazileri için yeni düzenleme! Kiracılara öncelik, 5 taksit ve yüzde 20 indirim avantajı!

İrtifak hakkı olan ya da kullanma izni tanınan hazine gayrimenkulündeki tesisin tamamının ya da bir bölümünün hak lehtarınca üçüncü kişilere kiralanması duurmunda, brüt kiranın yüzde 1’lik kısmı, kiracıdan ise toplam senelik hasılattan hak lehtarına ödenen kira tutarı düşülerek, kalan miktar üzerinden yüzde 1 oranında ayrıca pay alınması öngörülüyor. Kiracılardan alınamayan hasılat paylarının da hak lehtarından tahsil edilmesi planlanıyor. Sürdürülen faaliyetin niteliği gereğince senelik hasılatının belirlenememesi halinde hak lehtarından cari yıl irtifak hakkı ya da kullanma izni tutarı, kiracılardan ise hak lehtarına ödenen cari sene kira tutarı üzerinden yüzde 20 pay alınacağı belirtildi. 

2/B İÇİN YENİ BAŞVURU İMKANI

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2/B alanlarında yer alan gayrimenkuller ile hazineye ait tarım arazilerinin satışı kapsamında, süresiinde başvuruda bulunmayanların başvuru süresi, kendilerine yollanan tebligatta ifade edilen bedeli süresinde ödeme süresi, taksitli satışlarda sözleşmesinde tespit edilen taksitlerin 2'den çoğunu vadesinde ödemeyenlerin ödeme zamanı da 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılacak. Üzerinde yerleşim yeri olması sebebiyle orman sınırları dışına alınan ve tapuda hazine adına tescil edilen gayrimenkullerden; kadastrosu yapılan ve 2/B alanlarında bulunan alanlar da hak sahiplerine satılacak.

Hazine taşınmazlarının satışında yüzde 20 indirim!

20 milyon metrekare hazine arazisi yüzde 75 hibe desteğiyle kiraya verilecek!

2022'de 20 milyon metrekarelik Hazine arazisi kiraya verilecek!

90 milyon metrekarelik Hazine taşınmazı kiraya verilecek!


Geri Dön