07 / 05 / 2024

Hazır giyim ve ayakkabıda büyük zam kapıda! Sektör temsilcileri öyle oranlar verdi ki...

Hazır giyim ve ayakkabıda büyük zam kapıda! Sektör temsilcileri öyle oranlar verdi ki...

Alım gücündeki erime sebebiyle ayakkabıda talep uygun fiyatlı, sentetik ürünlere kayarken, hazır giyimde de yerli çekildi, bazı firmalar artık satışlarının yüzde 60'lık bölümünü turistlere yapıyor. Fiyatlardaki artışa yetişemeyen vatandaşlar için ise çok büyük zamlar kapıda...



Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, enflasyon yüzde 70’lerin üzerinde iken ayakkabıdaki fiyat artışlarının yüzde 25-30’larda kaldığını kaydeden Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten tüketicilerin maliyet ve fiyatlandırmasını şu an yaptığımız ürünleri 6-7 ay sonra raflarda görebildiğini dile getirerek, "Fiyatlandırma geriden geldiği için fiyat artışları sınırlı kalıyor” diye konuştu.

Tüketicilerin fiyatlarda ciddi bir artış yaşamak durumunda kalmasını beklediklerini dile getiren İçten, kışlık ürünlerin çıkmasıyla beraber, eylül-ekim aylarında fiyatlarda bir artış hissedileceğini dile getirdi.

Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke, yapılacak zam oranlarının da ayakkabıdan ayakkabıya değişeceğini fakat sonbaharda yapılacak en az yüzde 30’luk zamla yıllık zam oranının yüzde 70’leri aşacağını kaydetti. 

Hazır giyim ve ayakkabıda büyük zam kapıda! Sektör temsilcileri öyle oranlar verdi ki...

TALEP, UYGUN FİYATLI SENTETİK ÜRÜNLERE KAYIYOR

Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke ayrıca, 2022 yılının hareketli başladığını, özellikle ihracatta artış yakaladıklarını fakat yurt içinde vatandaşın alım gücündeki azalma sebebiyle talebin daha ekonomik ürünlere kaydığını dile getirdi.

Adetlerde azalma olmadığını ancak satın alınan ürünün niteliği değiştiğini dile getiren Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, bu yıl daha pahalı olan yüksek segmentli deri ayakkabılardan ziyade, daha ekonomik olan tekstil ve sentetik malzemelerden yapılan ayakkabılarda talep artışı olduğunu sile getirerek, deri ayakkabıların toplam satışlar içerisindeki payının geçen sene yüzde 18’ler civarındayken bu yıl yüzde 15’lere indiğini dile getirerek, "Dünyada da bu eğilim var ama bizde daha fazla” dedi.

‘YÜZDE 130 ZAM ŞAŞIRTICI OLMAZ’

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de, halihazırda fiyatlardaki yıllık zam oranlarının yüzde 80’e ulaştığını; kış aylarında yapılacak zamların yıllık bazda yüzde 100’leri geçerek, yüzde 130’ları ulaşmasının şaşırtıcı olmayacağını belirtti.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel  “Çünkü zor bir dönem. Kur artışına bağlı bir fiyat artışı söz konusu. Emtia ve ham maddede düşüş beklesek de uluslararası enerji maliyetlerindeki artışlar yurt içindeki maliyetlerimizi artırmaya devam edecek" diyerek, bu kış da ciddi girdi maliyetleriyle karşı karşıya kalabileceklerini söyledi. Öncel söz konusu bu durumun nihai ürün fiyatlarına yansıyacağını da dile getirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön