28 / 04 / 2024

Hazır ofis kiralarken dikkat edilmesi gerekenler!

Hazır ofis kiralarken dikkat edilmesi gerekenler!

Türkiye’de ofis sektörü her geçen gün büyüyor. Ofis kiralarındaki artış ile birçok şirket hazır ofislere yöneldi. Endless Offices Genel Müdürü Gökmen Özdemir, hazır ofis kiralarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.



Ofis kiralarının artmasıyla birçok ofis hazır ofislere yöneldi. Endless Offices Genel Müdürü Gökmen Özdemir yaptığı açıklamada, hazır ofisleri kiralarken vatandaşların dikkat etmesi gereken konuları ele aldı.

Posta Gazetesi’nden Meltem Kara Söyleyenoğlu’nun haberine göre; ofis kiralarındaki artış, yüksek kurulum maliyetleri ve fatura gibi masraflar sebebiyle birçok şirket, hazır ofislere yöneldi. Bu ofisleri genellikle yabancı şirketler, girişimciler ve ofis masraflarını en aza indirmek isteyen firmalar talep ediyor. Hazır ofislerde ödemeler sabit, tek bir faturanız yer alıyor. Ancak süprizlerle karşılaşmamak için sözleşmede dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunuyor

Sözleşmeyi okuyun

Endless Offices Genel Müdürü Gökmen Özdemir, kiracıların hem hizmetlerinin son bulduğunda  hem de kullanım hakları konusunda  bir sürprizle karşılaşmamaları için sözleşmelerini iyi okumaları gerektiğini açıkladı. Kiralamaların çoğunun e-posta veya telefon görüşmeleri sonucunda olduğunu dile getiren Müdür Özdemir, sözleşme yapmadan önce sanal ofisin yer aldığı binanın mutlaka gidilip görülmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Hazır ofis kiralarken dikkat edilmesi gerekenler!


Ofis kiralarken anlaşmada gözden kaçan bazı ufak detayların yer alabileceğini söyleyen Müdür Özdemir, şunları kaydetti:

"Aylık ödemelerde veya toplu ödemelerde anlaştığınız ücretin dışında ekstra bedeller yer alabiliyor ve bu ekstralar aidat bedeli gibi gösteriliyor. Toplantı odası saati, telefon, sekreterya hizmeti, otopark, mutfak masrafları gibi bedeller ay sonunda ekstra olarak yansıtabiliyor. Bunu önlemek için paketinizde yer alan hizmet ve hakları iyi inceleyin."

Yarı yarıya daha ucuz

Türkiye'de hazır ofis sektörü de her geçen gün büyüyor. Türkiye'de hazır ofis hizmeti veren büyüklü küçüklü çoğu lokal olmak üzere 150'den fazla firma yer alıyor. Toplam hizmet verdikleri alanın bu yıl 250 bin metrekareye ulaşması hedefleniyor. Son dönemde boş kalan birçok ofis, hazır ofise dönüştürülüyor. Hazır ofisler geleneksel bir ofis kiralama masrafına göre en az yüzde 50 daha ekonomik oluyor.

Tek fatura

Ofis kullanmadan kurumsal bir görünüme sahip olmak için 'sanal ofis' hizmetinden yararlanmak isteyenler resmi iş adresi ve kargo karşılaması için aylık yaklaşık 219 TL öderken, buna numara tahsisi, sekreterya hizmeti, toplantı odası kullanımı eklenirse aylık ücret 500 TL’ye çıkıyor. Ofisin kullanımının dahil olduğu 'hazır ofislere ise internet, sekreter, telefon aidat, elektrik, su, ısıtma-soğutma, tarayıcı, fotokopi, mutfak , giderleri, temizlik, otopark, toplantı odası dahil hizmetlerin bedeli aylık 2 bin 500 TL’den başlıyor.

Kiralardaki artış ve kurulum maliyetlerine karşı masraflarını en aza indirmeyi talep eden firmalar, yabancı şirketler ve girişimciler, sabit ücretle hizmet veren hazır ofislere yöneldi. Saatlik, günlük, aylık kiralama imkanı veren bu ofislerde ekstra ücretlerle karşılaşmamak için sözleşme iyi incelenmeli ve hizmetin sunulduğu bina önceden mutlaka görülmeli.

Hangi hizmetler sunuluyor?

-Günlük, saatlik, aylık kiralama imkanı

- Tam donanımlı, dekore edilmiş ofisler

-Toplantı odaları

-Misafir ve çağrı karşılama

-Evrak takibi

-7/24 kullanım

-Mutfak

-Teknik destek

-Sekreter

Kullanım saati  

Hazır ofislerde kira bedellerinin kişi sayısına mı yoksa oda metrekaresine mi göre düzenlendiğine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Müdür Özdemir, kullanım saatlerine de dikkat çekti. Müdür Özdemir;"Ofislerin saat 18'den sonra da kullanım hakkı olup olmadığını yalnızca sözlü değil yazılı olarak da onaylamak gerekiyor. Ayrıca ortak alan ve etkinlikler de çalışanların motivasyonu açısından önemli. Bu alanlar da incelenmeli" dedi.

Dünyada 5 milyon kişinin hazır ofislerde çalıştığı tahmin ediliyor.

 


Geri Dön