12 / 05 / 2024

Her 100 liralık verginin 75 lirası vatandaşın cebinden çıkıyor!

Her 100 liralık verginin 75 lirası vatandaşın cebinden çıkıyor!

Gelir, kar ve mülkiyetten alınan vergilerde tahsilat azalırken, yurttaşların yaşamsal tüketim nedeniyle ödediği “dolaylı” vergiler hızlı şekilde artıyor.



Devletin topladığı her 100 liralık verginin artık 75 lirasını vatandaşlar ödüyor. Tüketimden alınan dolaylı vergiler, gelir vergisi mükellefleri, şirketler ve varlık sahiplerinin ödediği rakamın 3 katına yükseldi.

Dunya.com’dan Naki Bakır’ın haberine göre bu rakamlar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı nisan ayı bütçe gerçekleşmelerine de yansıdı. 2023’ün Ocak-nisan döneminde 863,7 milyar lira olarak gerçekleşen vergi tahsilatının 649,5 milyarını KDV, ÖTV gibi tüketim nedeniyle ödenen dolaylı vergiler oluşturdu. Kalan 207,8 milyarı ise doğrudan nitelikteki gelir, kurumlar ve mülkiyet vergilerinden geldi. Buna göre dolaylı vergilerdeki tahsilat, mükelleflerin ödediği verginin tam 3,1 katına ulaştı.

 Her 100 liralık verginin 75 lirası vatandaşın cebinden çıkıyor!

Şirket karları üzerinden alınan kurumlar vergisinde ilk dört ayda 125,3 milyar lira tahakkuk edilirken, 25 milyar liralık bir tahsilat oldu. Tahsilatta geçen yıla göre yüzde 76,8’lik bir azalış yaşandı.

Gelir Vergisi tahsilatı aynı dönemde 164,8 milyar lira olurken, bu rakamın yüzde 90,1 oranındaki 148,5 milyarını çalışanların ücretleri üzerinden alınan miktar oluşturdu. Şirket ortağı, esnaf ve ticaretle uğraşan mükelleflerden aynı sürede alınan Gelir Vergisi ise 16,3 milyar lira oldu. Veraset İntikal, Motorlu Taşıtlar ve diğer mülkiyet üzerinden alınan vergilerdeki tahsilat da 17,9 milyar lira olarak gerçekleşti.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön