28 / 04 / 2024

Her üç evden birinin deprem sigortası var!

Her üç evden birinin deprem sigortası var!

Başta, büyük İstanbul depremi olmak üzere vatandaşları maruz kalacakları deprem riskine karşı korumayı amaçlayan DASK, bugüne kadar her üç evden birini depreme karşı sigortalanmasını sağladı.



Yıllar itibariyle deprem sigortası özelinde sigortalılık bilincinde nasıl bir yol kat edildi? 

Marmara depremi, ülkemizde deprem algısı açısından gerçek anlamda bir dönüm noktası oldu. Bu durum deprem sigortası açısından da aynı. 1999 yılında 500 bin düzeyinde deprem teminatlı konut varken bu rakam bugün 6,5 milyona ulaştı. İllere ve bölgelere göre değişildik göstermekle birlikte, ortalama olarak her üç evden birisinde zorunlu deprem sigortası var. Sağlanan bu gelişme oldukça önemli ancak yeterli değil. Bu rakamı 2017 sonuna kadar 10 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Nihai hedefimizse bütün konutlann zorunlu deprem sigortasının olması. 

Marmara Bölgesi yüzde 46 ile en yüksek sigortalılık oranına sahip bölgemiz, Güney Doğu Anadolu Bölgesi ise yüzde 24 ile en düşük ortalamaya sahip bölgemiz. İllere bakdığımızda ise 4 ilimizde sigortalılık oranı yüzde ellinin üzerinde: Yalova yüzde 62, Bolu yüzde 61, Düzce yüzde 58, Tekirdağ yüzde 56. 


DASK, bu özel tarihte 1999 Marmara Depremi'ni anmak ve deprem sigortasının önemini anlatmak adına neler yapacak? 

Türlüye gibi deprem riskinin yüksek olduğu ve hasar yapıcı depremlerin sıklıkla yaşandığı bir ülkede zorunlu deprem sigortasını bir gün değil belki her gün konuşmamız gereldi. Bu nedenle biz DASK olarak iletişim çalışmalarımızı planlarken, tek seferlik projeleri değil, devamlılığını koruyan ve sürdürülebilen çalışmalan hayata geçirmeye özen gösteriyoruz. 


81 İLDE TANITIM

DASK Fay Hatlan Tır'ımız, 2009'dan beri Türkiye'yi dolaşarak binlerce kişiye eğitim verdi. 

Türkiye'nin 81 ilini kapsayan 'Şehirler Yanşıyor, Sigortalılar Kazanıyor' yanşmamız 2011'den beri sürüyor. Yanşmamız kapsamında iller bütün bir yıl boyunca zorunlu deprem sigortasını yaygınlaşürmak için pek çok yerel bilinçlendirme kampanyası düzenleniyor. Kısa Film Yanşmamızın beşincisini düzenliyoruz. Yanşmamızı bu sene uluslararası platforma taşıyarak Türkiye'nin yanı sıra deprem riski aldndaki komşu ülkeler, Balkan ülkeleri ve İtalya dahil 21 ülkeden öğrencilerinin katılımına açtık. Bu sene Türkiye'de ilk kez düzenlediğimiz ve başanlı geçen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasanmı Yanşması'nı ise önümüzdeki senelerde de geliştirerek , sürdürmeyi planlıyoruz. 

Doğal Afet Sigortalan Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, hedeflerinin 2017 yılı sonuna kadar 6,5 milyonluk sigortalı konut sayısını 10 milyona çıkarmak olduğunu belirtti. DASK'ın bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetlerini değerlendiren Yazıcı, deprem ve diğer afetlerle ilgili konut sahiplerinin merale ettiği birçok soruya da açıklık getirdi: 


Büyük Marmara Depremi nedeniyle onbinlerce vatandaşımız evlerini kaybederken, binlerce depremzede de imkansızlıktan dolayı akrabalarının yanında barınmak zorunda kaldı . 


¦ Çağan Irmak tarafından çekilen reklam filmleri tüketici tarafında nasıl karşılandı? 

Düzenlenen kampanyaların sigortalılık bilincine katkılarım nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülke genelinde yaptırdığımız kapsamlı kamuoyu araştırması, zorunlu deprem sigortasının yaptırılmamasmdaki en önemli etkenlerden birinin düşük deprem risk algısı olduğunu gösterdi. Türkiye gibi deprem ülkesinde pek çok ldşi olası bir depremin kendilerini pek etkilemeyeceğine inanıyor. Bu sebeple biz de reklam kampanyamızla deprem riskini daha kolay algınabilir şekilde somutlaştırmaya çalıştık; "Depremde konutunuz hasar görürse kime misafir olacaksınız?" sorusuyla bunu hissetmelerini amaçladık. Önceden önlem alınmazsa zorda kalabilecekleri mesajını verdik. 

Reklamlarımızın etkinliğini ölçmek amacıyla yaptırdığımız araştırmalar, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Reklamlanmız tüketicinin ilgisini çekti ve bu durum sigorta yaptırmaya eylemine de olumlu olarak yansıdı. 

elmez' deme... 

2017 de, 10 milyon sigortalı konut hedefi için deprem ve sigorta bilincinin artması gerekiyor. Bu nedenle pek çok bilinçlendirme ve tanıtım projesini hayata geçiriyoruz Afet Sigortalan Kanunu nun ardından sigortalılık bilincinde ivme nasıl ilerliyor? 

Afet Sigortalan Kanunu'ndan önce sadece konut kredisi ve tapu işlemlerinde aranan zorunlu deprem sigortası, Kanunun yürürlüğe girdiği 18 Ağustos 2012 tarihinden sonra evle ilgili en önemli işlemler olan su ve elektrik abonelik işlemlerinde de aranmaya başlandı. Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile terlikte sistemimize 2,5 milyon yeni sigortalı konut girmiş oldu. 


Poliçe yenilemeleri için neler yapıyorsunuz? 

Afet Sigortalan Kanunu sonrasında iki yılda sistemize 2,5 milyon yeni sigortalı konut girmiş bulunuyor. Bunlann bir kısmı ilk defa bir sigorta ürünü satın almış sigortalılar. Aslında bu sadece DASK için değil tüm sigorta sektörü için ve ülkemizde sigortacılığın gelişmesi için önemli. 


İNDİRİMLERLE TEŞVİK

Öncelikle süresi dolmak üzere olan poliçeler için hatırlatma mesajı (SMS) gönderiyoruz. Bu arada acentelerin poliçeyi yenilemek için girişimleri oluyor. Buna rağmen sigorta yenilenmemiş ise, poliçe süresi dolan konut sahiplerini ALO DASK 125 Çağn Merkezimiz aracılığıyla arayarak poliçe yenilemelerini hatırlatıyor ve onlan sigorta acentelerine yönlendiriyoruz. Süresi dolan zorunlu deprem sigortası poliçelerinin 30 gün içinde yenilenmeleri durumunda ilk yıl yüzde 10, ikinci yıl yüzde 20 indirim uygulanıyor Aynca, acenteleri yenileme konusunda aktif olmaya teşvik etmek için acentelere yönelik kampanya da başlattık. Kampanyamız kapsamında yenilenen her 75 zorunlu deprem sigortası poliçesi için 200 TL hediye çeki veriyoruz. 

Ülkemizde 'afet yönetimi' kavramının benimsendiğim düşünüyor musunuz? 

Depremle mücadele, depremden önce başlamalı. Depremden önce hasar azalöa ve önleyici çalışmalara, uygun yapılaşmaya öncelik verilmeli. 1999 depreminden sonra yeni binalar için önemli gelişmeler sağlandı. Ancak eski yapı stoğumuz duruyor. Kentsel dönüşüm çalışmalar bu konuda iyileşme sağlayacak diye umuyorum. 


HER KONUT SİGORTALANMALI

Her durumda, depremin hasar yapıcı etkilerini azaltsak bile deprem sonucu oluşan maddi kayıplar tamamen önlemek mümkün değil. Gelişmiş ülkelerde de bu tür kayıplar oluyor. 2013'te dünyada doğal afetler nedeniyle meydana gelen ekonomik kayıpların toplamı 140 milyar dolar oldu. Bunun 45 milyar dolarlık kısmı (%32) sigorta ile karşılandı. Bu nedenle afetler nedeniyle oluşan kayıplar karşılamak için sigorta her zaman gereldi bir araç. Zorunlu deprem sigortası bakımından bir değerlendirme yaptığımızda, ülke ortalaması %36 olan mevcut sigortalılık oranı gelişmiş ülkelerdekine yakın bir seviyede bulunuyor. Ancak depremin evlere verdiği tüm zararlan sigortadan karşılamak için nihai hedef, tüm konutları sigortalamak olmalı. 


Zorunlu deprem sigortası için doğru beyan şart 

¦ Deprem sigortası yaptırmak isteyen tüketiciler nelere dikkât etmeli? 

Sigorta poliçesi, sigorta ettirenin meskene ilişkin beyanına göre yapılmaktadır. Bu nedenle, bütün sigorta ürünlerinde olduğu gibi zorunlu deprem sigortasında da doğru beyanda bulunmak çok önemli. Olası bir depremde, mesken sahibinin hasannı tam alabilmesi için meskenin brüt yüzölçümünü, yapı tipini ve hasar durumunu doğru beyan etmesi gereldyor. Aynca, iletişim bilgilerini doğru ve eksiksiz bir şekilde paylaşmalan gerekiyor. 

Bu iletişim bilgilerinin doğru alınması deprem olması durumunda poliçe sahibine ulaşabilmemiz açısından da çok önemli. 

Sigorta yıllık olarak yapılıyor ve her yıl yenilemesi gerekiyor. Sigortayı tamdık bir acenteden yapmak yenilemelerin zamanını kaçırmamak açısından faydalı olur. 

Yenilemeyi zamanında yapmak gerekli. 


Yeni Şafak


Geri Dön