23 / 12 / 2024

Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi’ne ‘emsal’ tartışmaları damga vurdu!

Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi’ne ‘emsal’ tartışmaları damga vurdu!

Kentsel Dönüşüm Kongresi’ nde ‘ emsal kargaşasının ’ dönüşümü zora soktuğu dile getirildi. Yüksek emsal alan müteahhitlerin büyük işlere girdiği, alamayanların ise dönüşümden çekildiği vurgulandı...



Kentsel Dönüşüm Kongresi’nde ‘emsal kargaşasının’ dönüşümü zora soktuğu dile getirildi. Yüksek emsal alan müteahhitlerin büyük işlere girdiği, alamayanların ise dönüşümden çekildiği vurgulandı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İMKON’un desteğiyle düzenlenen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi’ne ‘emsal’ tartışmaları damgasını vurdu. Dönüşüm başlamadan önce master plan yapılması gerektiği görüşü ön plana çıkarken, emsal artışlarının ‘müteahhite göre değiştiği’ bunun da adaletsiz olduğu vurgulandı.


NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, Türkiye’de kentsel dönüşümün ‘rantsal dönüşüm’ haline geldiğini ifade ederek, “Müteahhitler olarak bu işe rantsal baktığımız için bu işin sosyolojik ve diğer etkilerini düşünmekten uzak kalıyoruz. Yurtdışındaki örnekler önce kente yönelik araştırmalar yapılıyor, daha sonra master plan yapılıyor ve imar planı hazırlanıyor. Ancak bizde direkt olarak sadece imar planı hazırlanıyor. Sadece parayı düşünmememiz lazım” dedi.


Yolsuzluğa itiyor


KREA Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal da dönüşüm esnasında hak sahiplerinin verilen metrekare ile ilgilendiğini söyledi. Kodal, şöyle devam etti: “Herkes ‘Bana 3 oda 1 salon kim verecekse o müteahhit dönüşüm yapsın’ diyor. Müteahhite gidin siz yüksek emsal alın deniliyor. Yüksek emsal alabilen birçok projeye giriyor, alamayan da az iş yapıyor. Dönüşümde emsal alma müteahhitlere bırakılırsa bugünden ileriye gidemeyiz. Bu sistem herkesi yolsuzluğa itiyor.”


Erkanlı Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erkanlı da “Şükürler olsun ki rant var. Bu dönüşümün yapılması için rant gerekiyor. Ancak bu rantın hakkaniyetli bir şekilde dağıtılmalı” diye konuştu.


Dikkat çeken protesto eylemi



Kongreye Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta’nın sözleri damga vurdu. Balta’nın 10 Yıl Marşı ile ilgili sözlerine tepki gösteren katılımcılar salonu terk etti. Balta’nın, “Sloganlarla bu memlekette bir şeyler yaptığını zannetmeye çalışan insanlar, 10. Yıl Marşı’na takılıp kalan insanlar, ‘Ana yurdu dört baştan ördük’ falan diyenler bu memlekette bir tren rayı bile bir yerlere döşememişler.” sözleri üzerine birçok kişi salonu terk etti.


Meltem Kara/ Vatan Gazetesi 


Geri Dön