Altın & Dolar

Herkes bu sorunun yanıtını merak ediyor! Altında yükseliş devam edecek mi?

Yatırımcılar tarafından 'Güvenli liman' şeklinde bilinen altında herkesin merak ettiği soru fiyatlarında artış olup olmayacağı... Peki altın fiyatlarındaki yükseliş devam edecek mi?

En gözde yatırım araçları arasında yer alan altın, yatırımcıların gözünde "güvenli liman" olduğu için her dönem yoğun talep görüyor. Altının uluslararası piyasalarda ons fiyatı Mayıs ayında 2 bin 450 dolarla rekor kırmıştı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre iç piyasada gram altın, dolar ve ons altın fiyatıyla etkilendiği için onun fiyatında da rekor seviyeler görülmüş ve altının gramı 2 bin 552 TL'yi aşmıştı.

Altının ons fiyatı son dönemlerde düşüşe geçmiş ve 2 bin 300 doların altına gerilemişti.

Şimdi yatırımcıların akıllarına gelen soru altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketin devam edip etmeyeceği. Peki altın fiyatları nasıl seyredecek?

ALTIN FİYATLARI NE OLACAK?

Cnbc-e'deki habere göre Fed'den gelecek açıklamalar kritik öneme sahip. Fed, politika faizini 22 senenin zirvesi olan yüzde 5,25-5,50 seviyesinde tutuyor. Bu Fed'in kemerleri 22 senedir hiç olmadığı kadar sıktığı anlamı taşıyor. Fed'in faizde aşağı yönlü adımlar atmaya Kasım'da başlaması bekleniyor. Faizde indirim yönünde atılacak olan adımlar altın fiyatlarında hareketlilik yaratabilir.

Yatırımcılar tarafından sürekli olarak takip edilen altın fiyatları için bir diğer faktör de jeopolitik gelişmeler. Artış gösteren jeopolitik çatışmalar altının değerinin artmasına sebep oluyor. Merkez bankaları, 2022 yılının sonundan bu yana döviz rezervlerinin altın kısmını artırma politikasını izliyor. Dünya Altın Konseyi'nin raporuna göre merkez bankaları, 2023 yılının ilk 9 ayında 800 ton altın aldı. Söz konusu bu rakam önceki seneye göre yüzde 14 artışı işaret ediyor. Merkez bankalarından gelen aşırı talep, altının değerini 2023 yılında yüzde 10 artırdı.

Küresel enflasyonda 2023 YILINDA zirve noktalara ulaşıldı. 2024 yılından itibaren enflasyonist baskıların hafiflemesi bekleniyor. Enflasyonun gerilemesiyle devlet tahili faiz oranlarında da düşüşler görülecek. Yaşanan bu durum da altın gibi varlıkları göreceli olarak çekici hale getirebilir.

Gelişmekte olan ekonomilerdeki altın talebi de bir diğer etken şeklinde öne çıkıyor. Altın tasarrufu bu ülkelerde enflasyon ve kur riskine karşı korunmanın alternatifi şeklinde görülüyor. Yine paylaşılan detaylara göre Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin para birimi bağımsızlıklarını geliştirmek için altına talebi artırıyor.

Fakat Çin Merkez Bankası, 18 ay üst üste alım yaptıktan sonra Mayıs'ta rezervlerine altın alımına ara verdi. Bu seyrin nasıl süreceği yakından takip edilecek. Tüm bu faktörler altın fiyatlarının yünde belirleyici rol oynayacak.

YABANCI BANKALAR NE DİYOR? 

Yabancı bankalar altın fiyatlarında yükselişin devam etmesini bekliyor.  ABD'li bankacılık devi Bank of America (BofA), altının ons fiyatının 2025 senesine kadar 3 bin doları aşacağını öngörürken, bankanın analizine göre merkez bankalarından gelen güçlü talep ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine başlamasıyla beraber yatırımcılar piyasaya geri dönecek.

Yatırım bankası Goldman Sachs da yatırımcıların gözde yatırım araçları arasında yer alan altında yükselişin devam etmesini bekliyor. Banka, 2024 yıl sonu için altının ons fiyatı hedefini 2 bin 300 dolardan 2 bin 700 dolar seviyesine yükseltti.

Yine paylaşılan detaylara göre Goldman da Çin dahil merkez bankalarının talebini gerekçe göstererek emtia piyasasında büyüme için pek çok nokta olduğunu belirtti.

Goldman Sachs, altına olan taleplerin, Fed'in faiz indirimleri ve ABD seçimlerinin sonuçlarına bağlı olarak artabileceğine değindi.

ABD'li yatırım bankası JPMorgan da altın fiyatlarının yükselmesini bekliyor. JPMorgan, 2024 yılı için altın fiyatının ons başına 2 bin 315 dolar şeklinde olmasını bekliyor. Söz konusu banka altının onsunun gelecek sene 2 bin 504 dolara çıkacağını öngörüyor.

UBS stratejistleri de altın tahminlerini Eylül sonu itibarıyla ons başına 2 bin 500 dolara, sene sonu itibarıyla da 2 bin 600 Dolara yükseltmişti.

Citi analistleri de altının 6-18 ay içerisinde 3 bin dolara yükseleceğini belirtti. Citi, 2024 yılı için altın tahminini yüzde 6,8 artışla 2 bin 350 dolara, 2025 tahminini de aynı oranda artışla 2 bin 875 dolara yükseltmişti.

 

Asgari ücrete zam tartışmasında son nokta!

A101 14 Haziran 2024 aktüel ürünler kataloğunu yayımladı! A101'de 14 Haziran'da seçili birçok üründe indirim var...

Emlak ilanlarına yeni düzenleme! Yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak!