07 / 07 / 2024

Herkesin sofrasında var, Türk mutfağının vazgeçilmezi! Çok iyi bir haber geldi, üreticiler sevindi

Herkesin sofrasında var, Türk mutfağının vazgeçilmezi! Çok iyi bir haber geldi, üreticiler sevindi

Ülkemizde en çok tüketilen gıda ürünlerin başında gelen bir ürün hakkında önemli gelişmeler yaşandı. Gelin birlikte detaylara göz atalım...



Geçen yıl "Tabiat parkı" ilan edilen GAP Vadisi'nin de bulunduğu yaklaşık 11 bin 661 dekar alanda yapılan üretim bu yıl 12 bin dekara yükseldi.

500 bine yakın zeytin ağacından başta halhalı olmak üzere zonciki, güleki, belloti ve melkabaz gibi 10'u aşkın çeşitte üretilen zeytinde bu yıl "var yılı" yaşanıyor.

Günün ilk ışıklarıyla bahçelerde hasada başlayan üreticiler topladıkları zeytini geleneksel yöntemlerle kırarak salamura olarak hazırlıyor.

Geçen yıl dönemsellikten (Ağacın bir yıl ürün verip, bir yıl vermemesi) 500 ton olan rekoltenin bu yıl 6 katlık artışla 3 bin tona yükselmesi bekleniyor.

Derik Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Evren Çakır, AA muhabirine, Derik zeytininin ilçe için önemli bir değer olduğunu belirterek, bu yıl gerçekleştirilen üretimin üreticileri memnun ettiğini söyledi.

Bu yıl 3 bin tonun üzerinde rekolte beklediklerini dile getiren Çakır, "Bu yıl bizim için 'bereket yılı' olacak. Değeri olan bu üründe üretim kapasitesinin artırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz sene üreticilere 100 bin fidan dağıtımı yapıldı. Bu yıl da yine paydaş kurumlarla 100 bin fidan dağıtımı olacak. Ürünümüz uluslararası marka değerini korumuş. Bunu daha da geliştirmek için bir çalıştay gerçekleştireceğiz. Çalıştayda özellikle 'yok yılı'nda verimin artırılması için akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle değerlendirmeler yapılacak." diye konuştu.

 


Geri Dön