18 / 05 / 2024

Heyecan tavan yaptı! İkincisi uzaya çıktı

Heyecan tavan yaptı! İkincisi uzaya çıktı

Plan S aracılığı ile nihayete eren Connecta T1.2 uydusu ilkinin ardından başarı ile fırlatıldı. SpaceX Falcon 9 Transporter 6 roketi ile uzaya fırlatılan uydu uzaydaki, seyrine başladı.



Plan S, bilimsel yayınlara tam ve anında açık erişimi gerçeğe dönüştürmek için dünyanın dört bir yanından araştırma fonu sağlayan bir grup kuruluş  olan coAlition S tarafından 2018'de başlatılan bir girişimdir. Plan S'nin amacı, kamu hibeleri tarafından finanse edilen araştırmalardan kaynaklanan tüm bilimsel yayınların, yayınlanır yayınlanmaz herhangi bir ödeme duvarı veya başka bir engel olmaksızın kamuya ücretsiz olarak sunulmasını sağlamaktır.  Bu, araştırmanın erişilebilirliğini ve etkisini artırmayı ve daha açık ve eşitlikçi bir akademik iletişim sistemine geçişi hızlandırmayı amaçlamaktadır

Heyecan tavan yaptı! İkincisi uzaya çıktı

Türkiye’nin uzay firması Plan-S aracılığı ile tamamlanan Connecta T1.2 uydusu, SpaceX Falcon 9 Transporter 6 roketi ile uzaya fırlatıldı.  Plan-S, geçtiğimiz sene mayıs ayında ilk uydusu olan Connecta T1.1’i fırlatmış ve başarıyla devreye almıştı.

Ağustos 2021’de  Ankara  Bilkent Cyberpark’ta kurulan ve dokuz ay içinde ilk hedefi olan Connecta T1.1 uydusunu fırlatan Plan-S, ikinci uydusu Connecta T1.2’yi de aceX Falcon 9 roketi ile uzaya fırlattı. Uzay seyrine çıkan Plan-S, yetmiş kişilik uzman kadrosu ile ikinci uydusunu nihayete erdirip uzaya fırlatma başarısına ulaştı.
 Kendi öz sermayesi ile işlerini yürüten Plan-S, Connecta T1.2 uydusunun da tüm entegrasyon ve test zamanları bitti.  Plan-S, IoT uygulamaları ve uydu haberleşmesi için tasarlanan yeni uydusunda eski uydudan kazandığı deneyimi ilerletirken, IoT cihazlarının iletişimine yönelik birçok ek uygulamanın da denenebileceği bir alt yapıya malik olacak. Bu alt yapı ile denizcilikten akıllı tarıma, enerjiden lojistiğe kadar çok sahada sektör için akıllı ve basit ulaşılabilen çözümler üretecek olan Plan-S, ileride üçüncü uydusunu da fırlatmayı planlıyor.


Geri Dön