04 / 05 / 2024

HGS ve OGS gişeleri birleşti mi?

HGS ve OGS gişeleri birleşti mi?

Sürücülerin HGS ve OGS şeridi için ayrı yönlere geçme derdini ortadan kaldıracak olan gişeleri birleştirme sistemi, bir yıla yakın bir süre geçmesine rağmen hala uygulamaya geçirilemedi.



31 Ocak 2013’te son bulan KGS’li geçiş, yerini HGS’ye bıraktı ancak aradan yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen HGS ve OGS gişeleri hala birleşmedi. Dönemin Ulaştırma Bakanıı Binali Yıldırım’ın sistemin kısa süre sonra devreye alınacağını açıklamasının ardından 2 yıla yakın süre geçti. Ancak Otoyol ve köprü gişelerinde trafiğin akışını hızlandırmak için uygulanan Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) gişelerinin birleşme sistemi sadece Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün tüm gişelerinde birleşerek ortak oldu. Boğaziçi Köprüsü’nde de bir gişe HGS ve OGS’nin ortak gişesi oldu. Diğer gişeler ve Türkiye genelindeki tüm otobanlardaki geçişler ayrı ayrı yapılıyor. 


TESTLER DEVAM EDİYOR


Otoyol ve köprü gişelerinde trafiğin akışını hızlandırmak için uygulanan, İstanbul’daki köprü ve otoyollardaki geçişleri kolaylaştırmak amacıyla OGS ile HGS gişelerini birleştirme çalışmaları için Karayolları Genel Müdürlüğü de testlerine devam ediyor. Sadece belirli yerlerdeki gişeler pilot bölge seçiliyor. Test amaçlı gün içerisinde çalışmalar yapılıyor. Köprü ve otoyollarda HGS ve OGS gişelerini kullanarak geçiş yapmak isteyen sürücüler de gişelere yaklaşınca kendi sistemine göre şerit değiştirerek gişelere yaklaşıyor.


FSM’DE UYGULANIYOR


İlk olarak Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gişelerinde 16 Aralık 2013 tarihinde HGS ve OGS gişelerinin birleştirilmesi çalışmalarının ilk etabı sona ermişti. Test döneminin ardından FSM Köprüsü’nde sürücülerin şerit değiştirmeden geçiş yapmaları ve OGS ya da HGS kullanan sürücülerin aynı yolu kullanmaları sağlandı. Test sonuçlarına göre, sistemin Boğaziçi Köprüsü olmak üzere Çamlıca ve Mahmutbey gişelerinde de uygulanacağı belirtilmişti. 


Yeni Şafak


Geri Dön