28 / 04 / 2024

Hindistan 1 trilyon dolar altyapı yatırımı için Türk İnşaatçıları bekliyor!

Hindistan 1 trilyon dolar altyapı yatırımı için Türk İnşaatçıları bekliyor!

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, ülkesinin gelecek 5 yılda özellikle şehirleşme, otoyollar, demiryolları, barajlar, havaalanları gibi sahalarda 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı için Türk şirketlerini Hindistan'a davet ettiğini belirtti.



Pakistan'da mayıs ayında yapılan genel seçimhI lerle iktidara gelen Başbakan Navaz Şerifin 3 hafta önce gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti öncesinde Zaman ve Today's Zaman'da yayımlanan mülakatında verdiği 'aramızdaki sorunları daha fazla diyalogla çözelim' mesajına, komşu Hindistan'dan cevap devletin zirvesinden geldi. 1947-1999 yılları arasında Pakistan'la 4 kez savaşmanın yanında bu dönem boyunca ve sonrasında da pek çok düşük yoğunluklu sınır ihtilafı yaşamış Hindistan'ın Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, iki ülkenin, Şerifin dediği gibi, diplomatik irtibat ve görüşmeleri sıklaştırmaları durumunda aralarındaki tüm sorunların da üstesinden gelebileceklerini söyledi. 


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetine icabeten bugün Türkiye'ye gelecek olan Hintli lider, seyahati öncesinde başkent Yeni Delhi'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cihan Haber Ajansı'na mülakat verdi. Pakistan ve Türkiye ile ilişkilerin yanı sıra bölgesel siyasi ve iktisadi konular hakkındaki fikirlerini paylaştı. 


Pakistan'la yaşadıkları ihtilafların kahir ekseriyetine temel teşkil eden Keşmir krizinin çözümü için Şerifin diyalog çağrısının önemine dikkat çeken Mukherjee, Şerif ve Hintli mevkidaşı Manmohan Singh'in BM Genel Kurulu görüşmeleri için gittikleri New York'ta pazar günü ilk resmi görüşmelerini yapmış olmalarını da olumlu bulduğunu ifade etti. Şerifin 17 Eylül'de Zaman ve Today's Zaman'da yayımlanan mülakatı, iki ülke basınında büyük yankı bulmuştu. 


Pakistan Başbakanı Şerifin göreve gelir gelmez Hindistan ile ilişkileri tekrar canlandırmaya çabalamasını ve diyaloga açık olmasını takdir ettiğini söyleyen Mukherjee, Keşmir bölgesinde güven ortamı oluşturmanın en büyük öncelikleri olduğunu açıkladı. iki ülke arasında 2004 yılında imzalanan anlaşmanın hâlâ geçerli olduğuna dikkat çeken Hintli lider, banş sürecinin devamı için atılan ilk adımları samimi bulduklannı da sözlerine ekledi. Nihai sonucun ise Pakistan tarafının topraklarındaki "terör unsurlarını" temizlemesine bağlı olduğunu söyledi.


2008 yılında Hindistan'ın Mumbai şehrinde meydana gelen terör saldırılarında Pakistan vatandaşı teröristler 3 gün boyunca şehrin önemli otellerini ele geçirerek birçok rehineyi öldürmüştü. Şehir genelindeki saldırılarda 166 kişi ölmüş ve olaylar sonrası iki ülke arasındaki barış görüşmeleri dondurulmuştu. Hindistan, Pakistan'dan bu teröristlerle bağlantısı olan Leşkeri Tayyibe terör örgütüne gerekli operasyonların yapılarak topraklarından silmesini talep etmişti. 


'ZİYARETİM, TÜRKİYE'YE DUYULAN GÜVENİN SEMBOLÜ' 


15 yıl aradan sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk Hindistan cumhurbaşkanı olacak olan Mukherjee, bu resmi seyahatin zamanlamasını da dikkatle seçtiklerini belirtti, bunun da Türkiye'ye duyulan güvenin sembolü olduğunu söyledi. Hintli lider, ziyaret kapsamında İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulunacak ve Kapadokya'ya giderek peribacalan ve tarihi kalıntıları inceleyecek. Mukherjee'ye Türkiye'de ülkesinden Taşımacılık Bakanı G.K.Vasan, Hindistan'ın önde gelen 5 üniversitesinin rektörleri, akademisyenler, milletvekilleri ve bürokratlar eşlik edecek. 


Özellikle eğitim, bilim ve teknolojide Türkiye ile sıkı ilişki içinde olacaklarını dile getiren Muhkherjee, "Ekonomik krizlerden en az zararla çıkan ülkelerimizi daha yakın ekonomik ilişkiler içine sokmalıyız." dedi. İki ülke sivil toplum hareketlerinin daha çok irtibatta olmasını isteyen Hintli lider, sivil toplum hareketlerinin hem kültürel, hem ticari hem de sosyal olarak iki ülke ilişkilerinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağının altını çizdi. 

Cumhurbaşkanı Mukherjee, ziyareti kapsamında bilim, teknoloji ve küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme alanında önemli anlaşmaların da imzalanacağını dile getirdi. Özellikle TÜBİTAK ve Hintli muadili DST'nin imzalayacağı anlaşmanın gelecekte Türkiye ile onun ilk teknoloji uydusunu uzaya gönderen Hindistan arasındaki kapsamlı teknolojik ilişkilere zemin hazırlayacağını belirtti. 


ATATÜRK, İLHAM KAYNAĞI OLDU 


Hindistan ile Türkiye'nin, tarihî bağları güçlü ülkeler olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Mukherjee, Mustafa Kemal Atatürk'ün, ülkesinin, İngilizlerden bağımsızlığını kazanmasında ilham kaynağı olduğuna değindi. Halklar arasında da o dönem ve öncesinde başlamış bir pozitif bağ olduğunu söyleyen Mukherjee özellikle sinema, tiyatro, film çekimleri ve turizm gibi faaliyetlerle bu ilişkilerin tekrar canlandırılması gerektiğinin altını çizdi. Hindistan devlet televizyonu Doordarhsan ve TRT'nin özellikle kültürel sahada ortaklık için bir anlaşma imzalayacağını da açıklayan Hintli lider, "Bu anlaşma iyi değerlendirilerek iki ülkenin birbirini daha iyi tanıması sağlanmalı." dedi. 


Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, Cihan Haber Ajansı'na verdiği mülakatta Türkiye ile siyasî, ekonomik ve askerî ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti. 

Bugün başlayan ziyaretinin zamanlamasını dikkatle seçtiklerini söyledi. 



5 yılda 1 trilyon dolar altyapı yatırımı Türk inşaatçıları bekliyor 


Türkiye'nin özellikle inşaat alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olduğuna dikkat çeken Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, ülkesinin gelecek 5 yılda özellikle şehirleşme, otoyollar, demiryolları, barajlar, havaalanları gibi sahalarda 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapacağını söyledi. Mukherjee, bunun için halihazırda Hindistan'da iş yapan Türk firmalarının yanı sıra diğer Türk şirketlerini de Hindistan'a davet ettiğini vurguladı. Hindistan ve Türkiye'nin bölgelerinde önemli birer askerî güç olduklarının da altını çizen Mukherjee, iki ülkenin savunma sanayisi ve askeri alanda da ortak çalışmalar yapmasını arzu ettiklerini dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008 yılındaki ziyaretinde iki ülke başbakanlarının silahlı kuvvetlerin ortak çalışmalar yapmaları konusunda anlaşmaya vardıklarını belirten Mukherjee, bu alanda bir savunma anlaşması imzalanması için Ankara'ya bir anlaşma önerisi sunulduğunu söyledi. 



Zaman


Geri Dön