18 / 05 / 2024

Hissedarlardan habersiz tapu bölünür mü? Mirasçı kendi payını satabilir mi?

Hissedarlardan habersiz tapu bölünür mü? Mirasçı kendi payını satabilir mi?

Hisseli tapu konusunda vatandaşların özellikle bu tapuya sahip olan kişiler pek çok sorusuna yanıt aramaktadır. İşte hisseli tapuya dair araştırılan ayrıntılar!



MİRASÇI KENDİ PAYINI SATABİLİR Mİ?

Mirasın intikali, yani mirasın geçişi gerçekleştikten sonra varisler arasında görüş birliği bulunuyorsa, satış işlemi gerçekleştirilebilir. Miras kalan mülkün ev, arsa veya dükkan satışı için varislerin her birinin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekir.

HİSSEDARLARDAN HABERSİZ TAPU BÖLÜNÜR MÜ?

Hisseli tapuda satış gerçekleşmesi öncelikle tüm hisse sahiplerinin tapuda bulunması gerekmektedir. Eğer tapuda hissedarlar bulunmayacaksa tıpkı diğer tapulu satışlarda yapıldığı gibi avukat ya da başka birine vekaletlerini verme hakları vardır. Hisseli tapu için tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz ile bölünme yapılıyor.

HİSSELİ TAPU ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Hisseli arsa alımında öncelikle Tapu Sicil Müdürlüğü'nde ve Noter'de yapılacak İşlemlerini tamamlamalısınız. Hisseli bir arsayı satın alırken yapmanız gerekenlerden biri de mutlaka Tapu Sicil Müdürlüğü'ne ve notere giderek ilgili arsanın satın almak istediğiniz bölümünün yani o kısmın sınırları çizmeniz belirlemeniz gerekir. Parsel tespitinin yapılması, daha sonra sorun yaşamanızı engelliyor.

HİSSELİ TAP MÜSTAKİLE ÇEVRİLİR Mİ?

Hisseli tapu müstakile çevrilir. Hisseli tapudan müstakil tapuya geçiş için birtakım şartlar söz konusudur. Hisseli tapudan müstakil tapuya yani tek tapuya geçiş yapacak olan parselin, bulunduğu yerde 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18'inci maddesince uygulaması yapılmış ise hisse çözümü söz konusu olmamaktadır.

HİSSELİ TAPUYA HACİZ GELİR Mİ? HİSSELİ TAPUYA GELİRSE NE OLUR?

Borçtan dolayı hisseli tapulara haciz işlemi gelebilir. Borçtan dolayı kişilerin mülkiyetlerinde olan hisseli gayrimenkullerin tapularına haciz işlemi uygulanabilir. Bununla ilgili olarak yasal bir engel bulunmamaktadır.

18 yaşını doldurana karşılıksız 7 bin TL destek! Yatırılmış olabilir sabah hemen çekin!

Tek evi olanlar emlak vergisinden muaf mı?


Geri Dön