17 / 05 / 2024

Hisseli tapu başkasına devredilebilir mi?

Hisseli tapu başkasına devredilebilir mi?

Hisseli tapuya sahip olan kişiler, ellerinde olan bu tapu ile hangi işlemlerin yapıldığını bilmek istiyor. Bundan dolayı da hisseli tapuya dair karşımıza pek çok soru çıkmaktadır.



HİSSELİ TAPU BAŞKASINA DEVREDİLEBİLİR Mİ?

Hisseli tapunun satışa dair herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile ya da tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ama burada diğer pay sahiplerinin bir önalım veya şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir.

HİSSELİ EV TAPUSU NASIL AYRILIR?

Hisseli tapu ayırma işlemi için ilk önce serbest çalışan harita ve kadastro mühendislerine detaylı olarak arsa ayırma planı hazırlatılır. Daha sonra da Harita mühendisi arsaya dair çap ve kroki ölçümleri yapılır. Sonra bu planı Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gönderilir. Söz konusu işlem için, ayırma yapılacak gayrimenkulün bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu'ndan onay çıkması beklenir.

TAPU HARCI MUAFİYETİ NEDİR?

492 Sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında ev almayı kolaylaştırıldı. Kanun Teklifi ile kişi eğer kendisi ikamet edecekse, yaşayacaksa ebeveyn başına 300 bin lira, çocuk başına ise 150 bin liralık bölümün tapu harcından muaf tutulmaktadır.

AİLE BİREYLERİ ARASINDA TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?

Gayrimenkul devir işlemlerinde bahsedilen tapu harcı, emlak vergisi değerinden az değildir. Bildirilen devir ve iktisap bedeli üzerinden bir hesaplama yapılır ve sonrasında kardeşler arasında satış yolu ile devir yapılmak isteniyor ise harcın devir eden ve devir alan kişiler arasında olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranında bir ödeme yapılmalıdır.

KAÇ YAŞINDAN SONRA MAL SATIŞI YAPILAMAZ?

Mal satışının gerçekleşmesi için belli başlı kriterler bulunmaktadır. Tapuda yaş sınırı 18 ve 65 yaş sınırı olarak belirlenmiştir. 18 yaşının altındakiler işlem yapamazlar aynı şekilde 65 yaşının üzerindekilerin de gerekli sağlık raporları aldıkları takdirde ve raporda da akli melekeleri yerindedir şeklinde bir sonuç çıkar ise mal alım ve satışı kolaylıkla yapabilir.

Online tapu işlemleri nasıl yapılır?

Babadan oğula tapu devri nasıl olur?

Kardeşler arasında tapu devri nasıl olur?


Geri Dön