10 / 05 / 2024

Hisseli tapu başkasına satılır mı? Hisseli tapu alırken nelere dikkat edilmeli? İşte tüm detaylar!

Hisseli tapu başkasına satılır mı? Hisseli tapu alırken nelere dikkat edilmeli? İşte tüm detaylar!

Hisseli tapuya sahip olan ülkemizde pek çok kişi vardır. Onlar diğer tapularda yapılan işlemleri yapamazlar. Hisseli tapu üzerinde yapılan işlemler diğer tapulara göre farklılık gösterir. Peki nedir onlar?



HİSSELİ TAPU ÜZERİNE EV YAPILIR MI?

Müşterek diğer adı ile hisseli olan bir arsaya ev yapılmasında herhangi bir sorun yoktur. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğu bilinmediği için yani tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onayının alınması gerekiyor. Onay alınmadan eğer hisseli arsaya ev yapılırsa, böyle bir durumda diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.

İşte hisseli tapuya dair merak edilen diğer konular…

HİSSELİ TAPU BAŞKASINA SATILIR MI? HİSSELİ TAPU SATILIR MI?

Hisseli taşınmazın tüm hisseleri ile birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışında dair ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekiyor. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilip de tapu devri gerçekleştirilebilir.

HİSSELİ TAPU ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Hisseli bir arsayı satın alırken öncelikle ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü'ne ve notere giderek ilgili arsanın satın almak istediğiniz bölümünün sınırlarını belirlenmesi bu bilgiye erişilmesi gerekiyor. Parsel tespitinin yapılması, daha sonra sorun yaşamanızı ortadan kaldırır.

HİSSELİ TAPU HİSSEDARLARDAN HABERSİZ SATILIR MI?

Hisseli mülklerde hissedarlardan biri hissesini satma durumu ortaya çıkarsa, önce ortaklardan birine satmak için durumunda tapudan bir ihtarname çekilmesi gerekir. Ancak diğer ortak bu hisseyi satın almak istemezse bunu yazılı olarak beyan etmesi gerekiyor.

HİSSELİ TAPU AYIRMA MASRAFI NE KADARDIR?

Hisseli tapuyu ayırmada kayıtlı olan değer üzerinden binde 11.38, imar planları ile belirlenen hisse sahiplerine kayıtlı olan değer üzerinden binde 11.38, taşınmazın hisse sahipleri ile de aynen ya da ayrılarak taksim edilmesinde kayıtlı değer üzerinden binde 4.55 harç ücreti ödenir.

TOKİ İstanbul kura çekiliş tarihleri! İstanbul Başakşehir TOKİ kura çekilişi ne zaman 2022?

TOKİ’den hesaplara geçiyor! Hemen hesaplarınıza bakın! Beklenen ödeme yapılıyor! İşte detaylar!

Engelli aylığı, 65 yaş aylığı, işsizlik maaşı alanlar dikkat! 2023 Ocak asgari ücret ile hepsi değişiyor! İşte detaylar!


Geri Dön