Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi? Hisseli tapu satışı nasıl engellenir?
Hisseli tapuya sahip olan vatandaşlar eğer kendilerinden habersiz tapu satışının olup olmayacağını bununla birlikte yapılırsa, neler olacağını araştırıyor. İşte merak edilenler!
HİSSELİ TAPU SATIŞI NASIL ENGELLENİR?
Hisseli tapunun satışına dair önünde herhangi bir engel yoktur. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile ya da tapu sicilinde gerçekleştirilebilir. Ama burada diğer pay sahiplerinin bir önalım ya da diğer adı ile şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekir.
HİSSELİ TAPUDA HABERSİZ SATIŞ İPTAL EDİLİR Mİ?
Hisseli taşınmaz mallarda hissedarlardan bir tanesi hissesini satmak ister ise öncelikle ortaklardan birine satmak için tapudan bir ihtarname çekmesi gerekmektedir. Diğer ortak satın almak istemez ise bunu yazılı olarak bildirmesi gerekiyor. Sonrasında ise hissesini satmak isteyen ortak istediği kişiye hissesini satabilir. Bu işlemler yapılmadan ortaklardan biri kendi hissesini satar ise diğer ortağın satış iptal davası açma hakkı doğmaktadır.
HİSSELİ TAPUDA KULLANIM HAKKI!
Hisseli tapunun paydaşlarından her biri, diğerlerinin hakları ile bir yere kadar bağdaştığı ölçüde paylı maldan faydalanabilir ya da onu kullanabilir. Uyuşmazlık durumunda yararlanma ve kullanma şeklini hâkimin vereceği karar belirler. Bu belirleme işlemi, paylı malın kullanılmasının zaman veya yer itibarı ile paydaşlar arasında bölünmesi biçiminde de olabilir.
HİSSELİ TAPU ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Hisseli arsa alımında öncelikle Tapu Sicil Müdürlüğü'nde ve Noter'de yapılacak İşlemlerini tamamlamalısınız. Hisseli bir arsayı satın alırken yapmanız gerekenlerden biri de mutlaka Tapu Sicil Müdürlüğü'ne ve notere giderek ilgili arsanın satın almak istediğiniz bölümünün yani o kısmın sınırları çizmeniz belirlemeniz gerekir. Parsel tespitinin yapılması, daha sonra sorun yaşamanızı engelliyor.