12 / 05 / 2024

Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi? Hisseli tapu satışı nasıl iptal edilir?

Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi? Hisseli tapu satışı nasıl iptal edilir?

Hisseli tapu, mülkiyeti birden fazla kişiye ait olan bir gayrimenkulün belgesidir. Peki, hisseli tapuda habersiz satış yapılır mı? Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi? Hisseli tapu satışı nasıl iptal edilir?  İşte ayrıntılar...



HİSSELİ TAPU NASIL SATILIR? HİSSELİ TAPUDA SATIŞ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Hisseli tapu sahipleri, satış işlemlerinde tapuda tüm hisselere sahip olan kişilerin yer alması gerektiğini bilmelidir. Ancak bazı durumlarda, tapuda yer alamayacak bir hissedar, avukat veya vekil aracılığıyla temsil edilebilir. Hisseli tapularda sıkça karşılaşılan bir sorun, hissedarların tamamının sözleşmeyi onaylamaması durumudur. Bir kişi hisselerinin satılmasını istemiyorsa, satışın iptal edilmesi için dava açılabilir. Satış işlemi gerçekleşebilmesi için tüm hissedarların ortak kararı gereklidir. Anlaşmaya varılamazsa, bir hissedar İzale-i Şuyu Davası açma hakkına sahiptir. Mahkeme, tüm hissedarları bilgilendirir, satış fiyatını belirler ve işlemi icra yoluyla gerçekleştirir. Elde edilen satış bedeli, mahkeme tarafından tüm hissedarlar arasında eşit şekilde paylaştırılır. Bu davayı açmak için bir kişinin rızası bile yeterlidir. Tüm paydaşlar anlaşmaya vardığında ise dava açmaya gerek kalmadan işlemler tamamlanır.

Hisseli tapu habersiz satılabilir mi?HİSSELİ TAPUDA HABERSİZ SATIŞ YAPILABİLİR Mİ? 

Hisseli tapu sahipleri, hisselerini devretmek istediklerinde bazı önemli hususlara dikkat etmelidir. Bu hususlardan biri, diğer hissedarların önalım hakkına sahip olmasıdır. Bir tapu sahibi, tapusunu başka bir kişiye devretmek istediğinde, diğer hissedarlar bu tapuyu kendi aralarında birine devretme hakkına sahiptir, ancak bunun bir zorunluluk olmadığını belirtmek gerekir.

Hisseli tapu sahibi, diğer hissedarlarla anlaşma sağlayamazsa her zaman tapusunu dışarıdan birine satabilir. Ancak diğer hissedarlar, tapu satışı gerçekleşse bile yeni pay sahibinden hisseli tapuyu satın alma hakkına sahiptir. Bu nedenle, hisseli tapu sahibi, diğer hissedarların bu hakkı kullanabilmesi için yazılı bir onay almalarını sağlamalıdır, böylece yeni pay sahibi mağdur olmamış olur. Bu durumda, diğer hisse sahiplerinin haberi olmadan hisseli tapu satışı gerçekleştirilemez.


Geri Dön