27 / 04 / 2024

Hisseli tapuya kredi çıkar mı?

Hisseli tapuya kredi çıkar mı?

Hisseli tapuya kredi çıkıp çıkmayacağı merak edilen konular arasında bulunuyor. Peki, hisseli tapu nedir, hisseli tapuya kredi çıkar mı? İşte detaylar...



Hisseli tapu gayrimenkul bir mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin adlarının ve sayılarının bulunduğu tapu türü olarak tanımlanıyor. Bir taşınmaz mal sadece bir kişiye ait olabildiği gibi birden çok kişiye de ait olabiliyor. 

Tüm maliklerin payı oransal olarak bellidir, gayrimenkulün bütünü üzerinde belli oranda hak sahibi oluyorlar. Bu kişiler, taşınmazın bir bölümüne sahip olur ve bu hisseleri üzerinde tam hak talep edebilir. Yani hissedarlar, sahip oldukları hisseyi satma, kiraya verme veya ipotek etme hakkına sahip olabiliyor.

İlgili gayrimenkul üzerinde hisse sahibi kişiler satın almadığı durumlarda bir başkasına satış yapabilirler.  Ancak hisse sahiplerinin haberi olmaksızın satış yapılmışsa diğer pay sahiplerinin önalım davası açmaya hakkı var.

Hisseli tapuyu üzerine almak için tapu dairesine, hisse sahibi veya ona vekalet eden kişi ile gidiliyor. Eğer söz konusu hisse üzerinde haciz, ipotek vb. unsurlar varsa bu durum tapu memuru tarafından hisseli tapuyu alacak olan kişiye hatırlatılıyor. Gereken harç ve giderlerin ödenmesinden sonra atılan imzalar ile hisseli tapu alma işlemi tamamlanıyor. Peki hisseli tapuya kredi çıkar mı?

Hisseli tapuya kredi çıkar mı?

HİSSELİ TAPUYA KREDİ ÇIKAR MI?

Bankaların kredi başvurularında uyguladıkları prosedürler değişiklikler gösterse de hisseli tapu konusunda hemen hemen aynı işlemler uygulanıyor. En düşük faiz oranları ile kredi almak için hisseli tapularınızın belli koşulların sağlaması gerekiyor.

Bu kapsamda tapu üzerinde yer alan tüm kişilerin alınacak krediye kefil olması bekleniyor.

Tapunun tek bir kişi üzerine geçirilmesi durumunda arazi ve arsanın eşit olarak bölünüp, tapunun tekrar yapılandırılması ile kredi çekmek için başvuruda bulunulabilirler. Ancak Bankalar, hisseli tapuya sahip taşınmazlar için kredi vermezler, çünkü olası kişisel anlaşmazlıklarda mahkemeler uzun seneler boyunca devam edebiliyor.

Bu nedenle hisseli bir tapu için konut kredisi kullanma ihtimaliniz oldukça azdır. Çoğu banka çeşitli nedenlerle müşterek tapuya kredi vermek istemiyor. Hisseli tapuya konut kredisi sağlayan bankalar ise bazı koşulları yerine getirmenizi istiyor. Bu şartlar bankadan bankaya farklılık gösteriyor. 

Muğla Menteşe'de imara aykırı alanlarda yıkım başladı!

İŞKUR duyurdu! KPSS şartı yok! Tam 548 büro memuru alınacak! Başvuruları sakın kaçırmayın!

Polat Holding'in Duna Pearl projesine Altın LEED Sertifikası!


Geri Dön