Hisseli tarla satış işlemleri!
Hisseli arsa, birden fazla kişinin tek bir arsadan pay satın alması olarak karşımıza çıkıyor. Hisseli tapuya sahip arsalarda mülkiyet birden fazla kişiye ait oluyor. Peki, hisseli tarla satış işlemleri nasıl yapılır?
Hisseli tarla satış işlemleri!
Hisseli arsa, birden fazla kişinin tek bir arsadan pay satın alması şeklinde açıklanıyor. Hisseli tapuya sahip arsalarda mülkiyet birden fazla kişiye ait oluyor.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 25 Şubat 2014 tarihinde yayımlanan bir genelge ile hisseli tarla satışları yasaklandı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelgeye göre tarım arazileri bölünemez büyüklüklerin altında bir parsel oluşturulamıyor.
Bölünemez büyüklüğün üzerinde olan tarım arazileri belirtilen miktarların altında ifraz edilmemek şartıyla oranına bakılmaksızın hisseli olarak satışı yapılabiliyor.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genelgesi gereğince, İfraz yapılırken tarım arazilerinde bölünemez büyüklüklerin altında bir parsel oluşturulamıyor.
Bölünemez büyüklüğün üzerinde olan tarım arazileri belirtilen miktarların altında ifraz edilmemek şartıyla oranına bakılmaksızın hisseli olarak satışı gerçekleştirilebiliyor.
Bölünemez büyüklükte ve birlikte mülkiyetin olduğu tarım arazilerinde, paydaşların veya iştirakçilerin tamamının birlikte katılımı ile üçüncü kişiye satış yapılabiliyor, devir edilebiliyor veya bölünemez büyüklükte ve birlikte mülkiyetin olduğu tarım arazisinin tümü rehin edilebiliyor.
Kadastro çalışmalarında; kadastronun tasfiyeye yönelik bir uygulama olması nedeniyle, tapu dışı sözleşmelere dayalı yapılan ifrazen taksim işlemlerinde 5403 sayılı Kanunun, harici satışlarda ise 5578 sayılı Kanunun yürürlük tarihleri esas alınıyor.
Hisseli arsa satışı 2014!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com